IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
07:00 | 27 април 2018
Обновен: 21:50 | 23 април 2024

Над 1/3 от бул. „Левски“ е готов

Работи се денонощно и без почивни дни, за да се приключи до 15 август

По материала работи: Борис Проданов
ТАКА ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА НОВИЯТ БУЛЕВАРД „ЛЕВСКИ“ след приключването на ремонтните работи.

Изграждането на бул. „Васил Левски“ е най-мащабният проект, реализиран в града от десетилетия насам.  Новото трасе ще свърже североизточния изход на града, към големите курорти, с Варненското езеро. Булевардът ще е десетлентов, със 7 мостови съоръжения, пешеходни прелези, надлези и велоалеи. По него се работи денонощно и без почивни дни, за да е готов до 15 август, когато е празникът на Варна.

ДО ХЕИ ЕДНАТА ЛЕНТА Е ОБОСОБЕНА, работи се усилено за приключване и на втората.

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КРЪСТОВИЩАТА са готови да свържат отделните части на бул. „Левски“.

 

За строителството са привлечени няколко хиляди души, включително от съседни области. Надеждите са новият булевард да разтовари градския трафик. За реализацията на мегапроекта бяха разчистени и хиляди тонове боклуци от ромския квартал „Максуда“, който трасето пресича.

ВИЖДА СЕ КАК БУЛЕВАРДЪТ ще бъде на няколко нива и строителите подготвят подходите.

 

В коментар пред медиите от фирмата изпълнител заявиха, че дейностите по строежа се движат в срок. На този етап техническото изпълнение на бул. „Левски“ е над 1/3! Извършени са около 600 м от корекциите на новото дере. По трасето са изпълнени близо 60 000 куб.м изкопи.

ОГРОМНИ УСИЛИЯ СЕ ВЛАГАТ в подземната инфраструктура.

 

Изместени са хиляди метра кабелни линии. Изпълнени са над 1800 пилота за подпорни стени. Работи се по конструкциите на бул. „Вл. Варненчик“, „Цар Освободител“ и „Сливница“, както и по конструкцията на съоръжението на ул. „Прилеп“ и  ул. „Кракра“.

НА ВСЕ ПОВЕЧЕ МЕСТА СЕ ЗАБЕЛЯЗВА как мегастроежът придобива завършен облик.

 

Има участъци, където все още приключват процедурите по отчуждаване. Както вече писахме, тези процедури не може да се пренебрегват в планирането на строителството, защото са засегнати много хора.

В „МАКСУДА“ строителите също напредват.

ПО НОВИЯ БУЛЕВАРД „ЛЕВСКИ“ не са забравени и зоните за пешеходци.

 

Но въпреки трудностите, напълно е реално по-голямата част от основните дейности да бъдат приключени до средата на август, така че основното трасе и локалните платна да бъдат пуснати за движение именно за Деня на Варна.

ПОЛАГАНЕТО НА БЕТОН И ЖЕЛЯЗО под земята гарантира устойчивостта на аутобана.

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна