IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
12:52 | 4 февруари 2020
Обновен: 13:25 | 25 април 2024

Арх. Виктор Бузев: Новата библиотека във Варна може да се построи на 2 или 3 етапа

Част от необходимите близо 40 млн. лв. трябва да са европейско финансиране

По материала работи: Борис Проданов
Арх. Виктор Бузев: Новата библиотека във Варна може да се построи на 2 или 3 етапа

Построяването на новата варненска Регионална библиотека може да се проведе на 2 или максимум 3 етапа, заяви по време на постоянната комисия “Архитектура и градоустройство” главният архитект на града Виктор Бузев. Според него необходимите за реализиране на проекта близо 40 млн. лв. трудно ще се осигурят веднага, но ако се действа поетапно, няма да има проблеми.

 

Той добави, че е правилно да се започне от частта с поземните паркинги, която е на около 11 200 кв. м. (капацитет приблизително 300 автомобила), а след това да се премине към сградата (общо 28 500 кв. м.) и вътрешното обзавеждане. Строителното разрешение за Варненската библиотека изтича догодина, но има още 14 месеца, в които да се предприемат необхомите стъпки.

Арх. Александър Минчев, локален партньор на холандското студио, спечелило международния конкурс, посочи пред съветниците от комисиятя, че подобен проект е емблематичен за Варна и страната и не е реализиран в последните десетилетия. И изтъкна, че библиотеката е не само сграда, а място (едно от четирите в България) за съхранение на архиви от златния фонд, както и за култура, наука, обмен на информация и знания.

Арх. Виктор Бузев добави, че с европейско финансиране може сериозно да се редуцират необходимите средства за новата Варненска библиотека. Той е убеден, че бизнесът в морската столица е достатъчно силен, за да помогне на този голям и важен за града ни проект.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Проектират на 2 нива възлови кръстовища на Варна

Коментари

Новини Варна