IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
10:16 | 17 ноември 2015
Обновен: 04:03 | 25 март 2024

Учат деца да планират семейния бюджет

Третокласници от СОУ „Неофит Бозвели“ вече втора година имат СИП „Предприемачество“

По материала работи: Слав Велев
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

ПОЛИНА ПЕТРОВА
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ


Ученици от СОУ „Неофит Бозвели“ се обучават как да управляват семейния бюджет и как да разполагат най-добре с паричките, които имат. Третокласниците вече втора година учат като свободноизбираем предмет предприемачество и осъзнават отрано, че всяко нещо има цена и не трябва да искат от мама и татко да им купят всичко. На открит урок те представиха всичко, което са научили през изминалата година. Темата на урока беше „Нашето семейство – нужди и желания“. Инициативата е в рамките на Седмицата на предприемачеството на Джуниър Ачийвмънт България.


Обучението се води от класния ръководител на децата Флора Великова, която е завършила квалификация по тази тема в Шуменския университет преди няколко години и сега прилага наученото на практика. „Децата посрещат часовете по предприемачество с голям интерес. Родителите също одобряват инициативата. Засега само класът на Флора Великова има подобен предмет в учебната си програма, но от следващата година ще разширим обсега. Знаете, че с новия закон за образованието предметът “Предприемачество” трябва да се въведе задължително в часовете още от първи клас. Няма нищо страшно, може би доста претенциозно звучи името предприемачество, никой няма да обучава децата да стават мениджъри, напротив. В програмата ще залегнат основно знания, свързани с елементарната икономическа грамотност, която е необходима на всеки един от нас – за това как да си подредиш своите приоритети в рамките на парите, с които разполагаш, дали е необходимо да теглиш кредит и кога да го направиш, в каква степен можеш да си позволиш да задлъжнееш и т.н. Това са практически знания. Не става въпрос да се изучават теории в областта на мениджмънта и предприемачеството“, поясни за Медийна група „Черно море“ директорът на СОУ „Неофит Бозвели“ Даниела Игнатова. 

 


 


 


По време на часовете по предприемачество децата решават различни казуси, разсъждават по картинки, оцветяват и учат нови понятия. Открития урок на третокласниците посетиха и учители от началния курс, които да вземат идеи, които да приложат и в своите занятия.

Коментари

Новини Варна