IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
14:00 | 24 януари 2016
Обновен: 10:03 | 14 май 2024

Какво се случва, когато преядем?

Възможно е да се появи задух

По материала работи: Слав Велев
Какво се случва, когато преядем?

Преяждането, най-общо казано, е консумация на по-големи количества храна, в сравнение с енергията, която можем да изразходваме. Когато загубим контрол върху консумацията на необичайно големи количества храна, може да се говори за склонност към преяждане, алармира puls.bg

 
Размерът на стомаха е с размер колкото юмрука ни. И когато го „натъпчем“ с прекомерно количество храна, той се разширява отвъд естествения си капацитет, което неизменно предизвиква чувство на тежест и дискомфорт. 

 
Когато храната е вкусна, ние често не просто преяждаме, но и се храним с бързи темпове. Това води до поглъщане и на повече въздух, резултатът от което е хълцане и оригване. Газираните напитки също могат да доведат до оригване. Разширеният стомах може да притисне белия дроб, което да причини задух.
 

Препълненият стомах затруднява и затварянето на клапата, която го разделя от хранопровода. Това е причина за връщане на съдържанието от стомаха в хранопровода, а резултатът е чувство на парене в областта на гръдния кош. Състоянието е познато като стомашни киселини.
 

Храната, която консумираме, остава в стомаха от няколко минути до няколко часа, в зависимост от вида и количеството ѝ. Така например сравнително малка порция храна с умерен прием на течности отнема около 2 - 3 часа, за да напусне стомаха. При големи количества храна с високо съдържание на мазнини, усвояването може да отнеме между 6 и 8 часа. 

 
Изконсумираната храна постепенно преминава в тънките черва, където се обработва в продължение на няколко часа. 

 
Преяждането се отразява върху органи като стомаха, жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, сърцето и др. След обилно хранене организмът трябва да работи по-усилено, за да се справи с натоварването.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна