IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Живот
18:30 | 5 октомври 2016
Обновен: 17:14 | 16 юни 2024

Колко сме привлекателни зависи и от околните

Ако сме в компанията на по-привлекателни от нас хора, може да изглеждаме по-малко атрактивни за околните

По материала работи: Юлиян Атанасов
Колко сме привлекателни зависи и от околните

Широко разпространен е изразът „ не съди за книгата по корицата“, но когато става дума за приевлекателност, се оказва, че съдим за книгата по цялата библиотека, образно казано.Според данните на ново проучване степента на привлекателност на даден човек може да зависи и от тази на компанията, в която се движи. По думите на д-р Николас Фюрл от Катедрата по психология в Кралския университет Холоуей в Лондон, Великобритания, масово е разбирането, че нашата атрактивност е постоянна.

 

Новото проучване предизвиква това твърдение, като демонстрира, че степента на привлекателност, която бива възприемана от околните, може да се промени, в зависимост от тази на хората, в чиято компания се намираме. За целите на проучването изследователите набират доброволци, които са помолени да разгледат редица снимки на лица и да оценят тяхната привлекателност. За следващия тест са представени същите лица, но до снимки на такива, които са били оценени като по-малко атрактивни. Те биват определени като „объркващи“. Добавянето на тези лица води до промяна на оценката за първичните снимки, които са оценени като по-привлекателни, в сравнение с предходния експеримент.

 

След това на участниците са предоставени две снимки на атрактивни лица, заедно с едно объркващо лице, преди да са помолени да изберат кои са най-атрактивните според тях. Според д-р Фюрл под влиянието на объркващото лице участниците стават по-критични. Той пояснява, че по този начин се подчертават различията между по-привлекателните хора и наблюдаващите започват ги разграничават. Така данните на проучването предполагат, че, ако сме в компанията на по-привлекателни от нас хора, може да изглеждаме по-малко атрактивни за околните. Данните са публикувани в сп. Psychological Science.

 

puls.bg

 

Четете още:7 знака, че трябва да посетите предбрачен консултант

Коментари

Новини Варна