IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
14:38 | 7 ноември 2016
Обновен: 20:34 | 18 май 2024

Време е за засаждане на плодни дръвчета

Няколко полезни съвета от агронома Тодор Димитров

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Тодор Димитров има разсадник и отглежда всякакви дръвчета. От Добрич е, а мястото му до Рибната борса във Варна всяка пролет и есен е запазено. Знаят го от години хората, които имат градина, вила, къща с двор и се интересуват от дръвчета и храсти. Когато човек има самочувствие и си тежи на мястото в занаята, той обикновено с охота се съгласява да говори с хората, да разказва подробности, да дава съвети. Започва да се занимава с малко парче земя за разсадник – около 800 ара. Сега има 18 декара, на които заедно със семейството си разсажда различни растения. Само преди две седмици започна времето, подходящо за  овошни дръвчета – споделя Тодор. Изключение правят цитрусовите растения, които се садят напролет. Търсят се плодни фиданки и лози. Сега времето е добро за вкореняване, защото има достатъчно влага, а в същото време растенията са в покой, не се развиват  и няма голяма опасност от замръзване.

 

Във Варненско се търсят най-много праскови, кайсии и черешови фиданки. Има интерес към черупкови  – орехи, лешници и бадеми. От тази година спират субсидиите за тези овошки. През този сезон нашенци консумират най-много ябълки. Търсят се и ябълкови дръвчета. Що се отнася до сортовете, най-предпочитани са „Златна превъзходна“ и „Флорина“ – защото са най-устойчиви на болести и в същото време – вкусни. През последните години има бум на търсенето на чилийска ( или наречена още японска) слива – устойчив плод, едър и с добър търговски вид. Основните видове търсени фиданки са на цена около 5 лева. Със съжаление агрономът отбелязва, че рядко се забелязва млад човек с интерес към земеделието. Предимно възрастни хора търсят овошки и се занимават със земеделие и овощарство. Дори за домашно ползване, предимно пенсионери търсят дръвчета за засаждане. „Аз вярвам, че една от трите мисии на човек, освен да отгледа дете и построи дом, е да засади дърво – казва Тодор. Само за 3 години плодното дръвче ще ти се отплати за парите, с които си го купил и засадил“. По отношение на лозите, агрономът препоръчва те да се купуват и засаждат на пролет. Климатичните условия в нашата страна позволят засаждането на овощните култури да се извършва през есента, което е за предпочитане. Изключение прави ореха, който е по-добре да се засади през пролетта. Засаждането на овошките е необходимо да се извършва през месец ноември и да приключи до 15-20 декември, преди настъпването на големите студове. Преди засаждането дръвчетата се преглеждат внимателно. Те трябва да са здрави и да отговарят на определени изисквания-височина 100-110 см, да имат най-малко 3 скелетни клони, минимум 3 корена с дължина 30-35 см и др. Необходимо е да се подрежат корените на дръвчетата с 1-2 см, за тяхното опресняване и ако имат повредени корени се режат до здрава тъкан.  Дълбочината на посадъчните ями се определя от почвения пит и от предпосадъчната подготовка на мястото. За леките, пропускливи и топли почви тя е 45-50 см.

 

При засаждането на дръвчетата кореновата шийка трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност. Дръвчетата на вегетативната подложка се засаждат по-дълбоко, до мястото на присаждането. След като посадъчната ямка се запълни до повърхността се прави венец от почва около дръвчето, за да се задържа водата. След засаждането се дръвчето се полива с 10-15 литра вода. Ако насаждението е изложено она ветрове, всяко дръвче се укрепва с окопен кол, забит в посадъчната ямка, преди засаждането на 8-10 см от стъблото.

 

 

Помолихме за съвет и за „апартаментските“ хора, които си нямат къща с градина, но пък отглеждат цитрусови дръвчета в саксия. „Добре е вече да се приберат  вътре – казва овощарят. Иначе рискуват да измръзнат на терасата. И все пак, не ги дръжте в много топли помещения. Те обичат светлина и умерена температура. Харесват помещения, в които не се отоплява през зимата. Ако в коридора има достатъчно дневна светлина, дръжте ги там. Иначе – в стая, която не се отоплява, при температура на въздуха 4-10 градуса.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

 

 

 

Четете още: Кръвна група „пчелна“, резус фактор – труд

За един грош повече

Коментари

HaroldKar ( преди 7 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
HaroldKar ( преди 7 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
DwightApele ( преди 7 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
DennisImpon ( преди 8 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Haroldbew ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Haroldbew ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Avenue17 ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
WilliamMex ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Michaelwef ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Michaelwef ( преди 1 година )
https://avenue18.ru/product/chiller-holodilnik-dlja-ohlazhdenija-vody/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна