IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
15:41 | 20 октомври 2017
Обновен: 17:32 | 22 март 2024

Четири храни и напитки, които облекчават артрита

Препоръчани от експерти

По материала работи: Пламен Янков
Четири храни и напитки, които облекчават артрита

Артритът е автоимунно заболяване, характеризиращо се с болезнено възпаление на една или повече стави в тялото. Освен ставите, болестта може да засегне сухожилията, мускулите, хрущялите, съединителните тъкани.

 

 

Известни са над 100 форми на артрит. Най-разпространените сред тях са остеоартритът и ревматоидният артрит.

 

Освен лекарствата, подходящата храна може да облекчи болезненото състояние. Експертите препоръчват следните хранителни продукти, цитирани от Дарик:

 

Черен шоколад

Богатият на антиоксиданти черен шоколад може да облекчи възпалението. Препоръката на специалистите е да се консумира черен шоколад, съдържащ 60 или повече процента какао.


Зелен чай

Зеленият чай е възхваляван като една от най-здравословните напитки на планетата. Подобно на черния шоколад, зеленият чай е богат на антиоксиданти и вещества, които облекчават възпалението и болезненото усещане при артрит.

 

Куркума и джинджифил

Куркумата притежава противовъзпалителни свойства. Джинджифилът също е полезен за облекчаване на артритна болка. Двете подправки могат да се добавят към чай, ястия и тестени печива.

 

Сьомга

Сьомгата и риби като скумрия и сардина са отличен източник на омега-3 мастни киселини и също допринасят за облекчаване на артритна болка. Експертите препоръчват въпросните риби да се консумират два пъти седмично. Богати на витамин С продукти

 

Според изследване недостигът на витамин С е свързан с повишен риск от артрит. Витаминът е важен за доброто състояние на колагена - основния белтък в съединителните тъкани. Богати на витамин С храни са портокалите, ананасът, ягодите, броколито. 

Коментари

Новини Варна