Отслабваме лесно със стафидена вода
Как да я приготвим
Публикувана: 13 Nov 2017 | 9:51

Да се направи стафидена вода е и лесно, и трудно. Лесно – защото няма сложнотия в накисването или сваряването на шепа стафиди. Трудното е да се постигне правилната концентрация за конкретната цел, която сме си поставили.

 

Първо ще дадем стандартната рецепта за приготвяне на стафидена вода, а по-долу при разглеждане на заболяванията ще добавим и вариациите, които са по-подходящи конкретно за тях.

 

Точната рецепта

400 мл (2 чаши) без специални изисквания вода;

150 г стафиди – с натурален цвят, без химическа обработка, средно твърди.

 

Стафидите обстойно се промиват на течаща вода. От повърхността им трябва да се отделят всички прилепнали нечистотии, защото иначе те ще преминат в течността, която ще пием. Плакнем няколко пъти, докато водата остане чиста;
Наливаме водичката в кастрола и слагаме на котлона да заври. Изчакваме на повърхността да се появят мехурчетата и тогава слагаме оцедените стафиди;


Намаляваме на степен 2-3-4 котлона (средно силен до слаб) и отмерваме 20 минути;
Изключваме котлона и оставяме кастролата на топло за 6-8 часа;
След като изтекат указаните часове, премахваме стафидите от течността;


Отново пускаме котлона и леко загряваме. Този път не се довежда до кипене, а само течността да се позатопли. Целебната и вкусна отварка се пие топличка или по-гореща – по вкус, без каквито и да е добавки.
 

Как се пие

Стафид. вода се гълта на гладно. Най-доброто време е сутрин, непосредствено след събуждането и още преди да се яде;
Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктура

 

Пие се топла, а 35 минути по-късно е първото хранене;


Заради горното указание, най-умно е стафидите да се сварят вечерта и да киснат през нощта, а сутринта само да се прецеди и загрее – точно за консумация;


Стафидена вода се приготвя ден за ден, за да съдържа максимално от полезните си съставки;


Курсът на лечение зависи от целта – дали е за отслабване, прочистване, срещу запек или друго. Стандартната продължителност е 4 дни, но по-долу ще разгледаме защо тя не е константна.


Посочената рецепта е подходяща за профилактично приемане пред равни периоди от време – примерно веднъж месечно. Приготвената по посочената процедура водичка няма странични ефекти. Тя е твърде сладка, но не качва кръвната захар, а обратното – сваля я.


Бързата рецепта

Още по-лековита стафидена вода

Вариант №2 за приготвяне на стафидена вода е модифициран, за да се извлече в още по-голяма степен полезното, което се намира в малките зрънца. Алтернативната рецепта е подходяща за бебета, след антибиотична терапия, при прекарването на простуди, при обезводняване, при нисък хемоглобин и при отравяне.

 

Когато просто се вари стафидата в тенджерка на котлон, дял от полезните в-ва „отлитат“ и не успяват да преминат в течността. Разграждането им се избягва чрез приготвяне в термос.

 

Промийте стафидите, както обяснихме в рецепта №1;


Изсипете ги в чист термос и допълнете с прясно възвряла вода;


Запарката продължава от ½ до 1 часа. Като минат, се пие направо от термоса.


Ползвайте тази рецепта и като „спешна“, когато не разполагате с цяла нощ за киснене на стафидите или когато пропуснете да ги приготвите навреме. Термосът запазва висока температура на водата за по-дълго време, което намалява времето, необходимо за извличане на стафидените съставки.

 

Внимание! За рецепта №2 е нужно по-малка доза стафиди – наполовина на посоченото по-горе или около 70 г.

 

Как да премерим

1 чаша за кафенце от 100 мл събира 60 г стафиди

1 голяма лъжица за супа от 15 мл събира 12 г стафиди

Приложение

на стафидена вода

 

Стафидената вода се използва главно за:

Отслабване;


Прочистване на черн.дроб;


Нормализиране на храносмилането;

 

Профилактика и лечение на сърд.-съдови заболявания;


Лечение на остеохондроза


Оводняване при висока температура;

 

Възстановяване след антибактериална терапия;


Повишаване на нисък хемоглобин


Подкрепа на имунитета при чести простуди;


Успокояване, релакс и спокоен сън;


Успокояване на кашлица;


Лечение на диария и запек;


Повишено ниво на ацетона в урината при деца;


Естествено витаминизиране на бременни;


Кърмачки след 1-я месец;


Бебешки колики и много други.

 

Към полезните качества на стафидената вода се отнасят:

Богато съдържание на разнообразни минерали и витамини от група В и P;


Калият съдейства за меко възстановяване на чревната перисталтика, профилактира диарии и запек;


Благодарение на съдържанието на витамин С стафидената вода е полезна при простудни заболявания;


Желязото нормализира процесите на кръвотворене при анемии;


Благодарение на биофлавоноидите защитава организма от негативното въздействие на свободн. радикали и оздравява имунитета. Тя е натурален източник – много богат!, на антиоксиданти;


Помага на тялото да се справи с изтощение при обезводняване и отравяне;


Незаменима е при диария и неприятни усещания в корема;


Фруктозата влияе благотворно при повишен ацетон при децата.

 

Стафидата за отслабване

Стафидена вода, отслабване, лечение, киста, диария, за бебе, тинктураВ 100 г стафиди – сух продукт, се съдържат 276 ккал! Много за сушени плодове и повече, отколкото в белия хляб. Но не се страхувайте да употребявате стафидите в храната, мислейки, че ще напълнеете. Обратно, те изхвърлят излишните мастни слоеве.

 

Стафидата работи особено в зоната на талията, като черните сортове са по-добри за тази цел от белите. Сушеното плодче активизира дейността на стом.-чревн. тракт и се справя с хроничния запек.

 

Положителното му влияние върху тялото идва от богатия витаминен състав – А, В1, В2, В3, органични киселини, минерали – калций, калий, мед, фосфор, желязо, магнезий и други необходими вещества. Това прави стафидата необходим продукт по време на диета, когато менюто е прекалено просто, а на тялото му трябва комплекс от витамини и минерали за поддържане на жизнената си дейност. Стафидата компенсира дефицита на хранителни вещества. Само 50 г на ден стигат, за да се добие добър тонус и прекрасно настроение.

 

Стафидата притежава меко слабително свойство, затова при отслабване се препоръчва пиенето на стафидена вода. По същата причина стафидата влиза и в състава на много рецепти за очистване на червата – тя подпомага извеждането на токсините от тялото.

 

Как се пие стафидена вода за отслабване

За разлика от обикновената захар, стафидата съдържа само природни захари – фруктоза и глюкоза. Те в по-малка степен се превръщат в мазнини, а дават повече енергия на тялото. Също така великолепната комбинация от витамини и минерали спасява организма от недостиг на хранителни вещества;


В стафидата се съдържат много растителни влакнини, които са в състояние да подобрят храносмилането, да ускорят дефекацията и така да намалят отлагането на мазнини и се подобрява извеждането на токсините;


Стафидената вода подкрепя хората, които по време на диета не са в състояние да издържат без сладък вкус в устата и в същото време се запазва принципът да не се потребяват въглехидрати. Стафидената вода, както и шепа сухи плодчета, заменят бонбоните и другите сладости;


Стафидената вода има лек слабителен ефект и очиства червата;


Растителните влакна бързо утоляват глава и дълго се храносмилат, което позволява по-дълго време да оставаме сини и да не прибягваме към излишни закусчици.

 

Четете още Детоксикираме тялото си със стафидената вода

Коментари ( 0 )