IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:21 | 22 декември 2017
Обновен: 19:19 | 19 април 2024

Животинските видове, които скоро ще изчезнат

Можете ли да си представите свят без животни?

По материала работи: Юлиян Атанасов
Животинските видове, които скоро ще изчезнат

Можете ли да си представите свят без животни? Не би трябвало някой да може. Всяко животно има важна роля за баланса на екосистемата в природата.Животните помагат на човека по много начини, като компания, работници и ресурс. Ето защо изчезването на някои видове, което е причинено от човека, създава нестабилност в природата. За съжаление, много животински видове са изчезнали през последните години и много са на път да изчезнат.Занзибарският леопард е безвъзвратно изчезнал през 1996, след като е бил преследван и убиван в продължение на десетилетия.Птицата Po'ouli е изчезнала през 2004, поради пренаселените брегове на Хаваи, а чифтокопитния Пиринейски Ибекс е бил тотално заличен от лицето на земята през 2000г.

 

Примерите на изчезнали видове по света за последните години са стотици. А едва ли всички те са установени, защото в много страни наблюденията върху местната природа и животински свят са сведени до минимум или изобщо липсват.Ето кои видове са силно застрашени в момента, като някои от тях наброяват под 100 екземпляра за целия свят:

 

Двугърба камила

Двугърбите камили са предци на опитомените, които обитават пустинята Гоби, Северозападен Китай и Южна Монголия. Те имат две гърбици, за разлика от домашните, които пълнят с мазнини, за да оцеляват в тежките условия на горещата суша.За съжаление на света са останали по-малко от 1000 двугърби камили, които вероятно ще изчезнат от света поради загуба на територии и лов.

 

Хавайски тюлен монах

Това е изключително рядко морско животно, което живее по крайбрежието на Хавайските острови. За съжаление този вид тюлен може да изчезне съвсем скоро, защото на света са останали само около 200 представители на вида. Поради пренаселеното крайбрежие и бракониери, изчезването им е сигурно.

 

Калифорнийски кондор

Най-голямата птица в Северна Америка е много застрашена. През 80-те години популацията се понижава с 20% поради бракониерство. Днес са останали около 200 броя от вида в дивата природа и още 160 в плен.

 

Суматрански тигър

 

Това е най-малкият подвид на тигрите, който е и най-застрашен. Днес са останали по-малко от 400 суматрански тигъра в Индонезия, поради усиленото изсичане на горите и бракониерство.

 

Амурски леопард

Той е критично застрашен вид, който се среща главно в Североизточна Азия. Известен е със своята красива, дебела козина, която е изключително желана от бракониери. Текущата им популация е само 57 екземпляра, като през 70-те години амурските леопарди са били избивани масово, а много от тях са умрели при горски пожари.Вида ще изчезне в най-скоро време поради малкият брой представители, които са в близки родствени връзки, а това води до поява на вродени болести и изменения.

 

teenproblem.net

Четете още: ВИЖТЕ ЛЮБОВНИЯТ СИ ХОРОСКОП ЗА 2018

 

Коментари

Новини Варна