IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
14:46 | 12 февруари 2018
Обновен: 10:51 | 24 май 2024

Със сурово какао можете да излъжете апетита

Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа детоксикиращо.

По материала работи: manager
Със сурово какао можете да излъжете апетита

Със суровото какао може да излъжете апетита при диета, защото то засища и дълго време не чувствате глад. Друга негова особеност е, че не те кара да ядеш още и още от него, както става с млечния сладък шоколад. Това е храна, популярна сред хора, които се хранят здравословно, суровоядци, вегани и вегетарианци.
 

Суровите какаови зърна имат специфичен, леко горчив вкус, който прилича малко на кафе. Сложете едно какаово зърно в устата и го задръжте малко, за да се овлажни. Леко го схрускайте. Дъвчете бавно и не бързайте да го гълтате.

 

Чували сте, че когато не сте в настроение, няколко блокчета шоколад ще помогнат на тялото ви да отдели серотонин – хормона на щастието. И това е така, защото какаовите зърна са смятани за антидепресанти.

 

 

Те съдържат повече от 200 съединения. Ядките на какаото са богати на много витамини и елементи. Доставят на организма нужните количества мед и калий, които са важни за една здрава сърдечносъдова система. От друга страна магнезият и калцият, които също се съдържат в зърната се грижат за правилното функциониране на всички основни органи.


 

Много изследвания показват, че какаовите зърна са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Това може би ще ви изненада, но антиоксидантните свойства на какаото са в пъти повече от тези на зеления чай, боровинките, червеното вино. Антиоксидантите са важни, защото защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване, освен това регулират нивата на холестерола.

 

 

 

 

 

 

Доказаните ползи от суровото какао

 

 

 

 

Изключително добър антиоксидант – антиоксидантите защитават клетките и ги пазят от преждевременно остаряване; какаовите антиоксиданти се усвояват от организма за много кратко време;

 

Подобряват метаболизма и са подходящи за диети като осигуряват необходимите минерали и витамини, потискат апетита и удължават чувството на ситост;

 

Имат анти-депресивно и анти-стресово действие. Когато хапваме какаови зърна отделяме хормони на щастието – ендорфин и серотонин; съдържат и фенилетиламин – това е вещество, което човек произвежда, когато е влюбен;

 

Дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо – добър заместител са на кафето и е най-полезната ободрителна напитка измежду всички.


 

Регулират нивата на холестерола и кръвната захар;

 

Грижат се за сърдечно-съдовата система чрез съдържанието си на полифеноли и магнезий, които вещества поддържат сърдечното здраве и регулират високото кръвно налягане;

 

Спомагат за редуциране на килограмите, защото полифенолите са чувствителни към инсулин и регулират гликемията;

 

Намаляват риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин (при обработката на какаовите зърна, това съединение намалява и дори изчезва, затова ги купувайте и консумирайте цели);

 

Заради богатото си съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали – калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган; витамини: А, Б-комплекс, Е, С и други, са изключително полезни за целия организъм и поддържането на органите и системите в добро здраве;

 

Съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма и се усвояват лесно, а не се натрупват под формата на излишни килограми, както се случва при консумацията на сладки неща;

 

Облекчават предменструалния синдром и болките, подсилват вените и артериите, дейността на сърдечния мускул, намаляват кръвосъсирването.

 

 

 

 

 

 

 

 

Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка.

 

Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях. Тогава се гледало на него като подарък от бог Куатцекоатл и било много ценено.

 

Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство.

 

Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао.

 

Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските завоеватели превзели Мексико открили кафявото злато.

 

В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

 

Някои съвременни учени смятат, че индианците от Централна Америка, които консумирали много какао са боледували по-рядко от рак и диабет.

По материали от интернет

 

 

Коментари

Новини Варна