IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
10:35 | 15 октомври 2018
Обновен: 08:45 | 21 април 2024

Учени: За да оцелее, светът трябва да промени начина на хранене

Това означава да се премине главно на растителни храни

По материала работи: Слав Велев
Учени: За да оцелее, светът трябва да промени начина на хранене

Ако светът иска да забави климатичнитe промени, както и недостига на питейна вода и замърсяването, то цялото човечество трябва да премине към нов вид хранителна диета, казват учени в свое изследване. Този вид диети включва главно растителни храни. Начинът на хранене представлява един от ключовите проблеми при изграждането на стабилно бъдеще през 2050 година. Според изследването, разхищенията на хранителни продукти трябва да бъдат намалени на половина, а начините на добиване трябва да бъдат подобрени.

 

Учените са на мнение, че хранителната система е един от основните двигатели за климатичните промени, изчерпване на сладките води и замърсяването. В своя материал те посочват, че благодарение на прираста на населението, факторите, които ще въздействат на климатичните промени между 2010 и 2050 година, ще се повишат значително. Това обстоятелство би затруднило начина на живот. Авторите са на мнение, че нито едно решение не би предотвратило опасностите, затова се изисква комбиниран подход.

 

„Можем да спазваме безброй здравословни хранителни диети. Във всички тях основните продукти са от растителен вид“ – казва Д-р Марко Спрингман от Университета Оксфорд. „Можете да спазвате диета, в която да включвате известно количество храни с животински произход. Някои хора не разбират напълно тази концепция и я наричат по най-различни начини. Тя може да бъде разглеждана като вегетарианска диета, в която се включва консумация на червено месо веднъж седмично“.

 

Според изследването, ако светът премине към този тип диети, емисиите, причинени от парниковия ефект при агрикултурата, ще бъдат намалени с повече от 50%. Това изисква промяна в начина на земеделие. Трябва да бъдат увеличени посевите, да се подобри водоснабдяването и начина на рециклирането на земеделска тор.

 

„В миналото се инвестираше твърде много в култури като царевицата и житото, но днес трябва да преминем към културите, от които се нуждаем. Търсим начини за увеличаване на ефективността при поливане и се опитваме да постигнем по-строг контрол при рециклирането на торове. Много от естествената тор се изхвърля в реките, а от там причинява замърсяване в океаните“.

 

„Решаването на проблемите със загубата на храна изисква промяна в цялата хранителна верига. Бизнесът трябва да промени начините на отглеждане, транспортиране, пакетиране и съхранение, така че да постигне нулеви загуби на реколта“ – казва Фабрис дьо Клерк, директор на сайта за наука, ЕАТ.

 

„Изхранването на свят от 10 милиарда души не е невъзможно, стига да променим начините на хранене и производство на храни“ – заявява Йохан Рокщрьом, директор на Института за въздействие над климата в Потсдам, един от авторите на студията.

 

 

Превод от английски: Андрей Андреев

Източник: BBC

 

Бананите подмладяват кожата

Пиенето на кафе всеки ден гони цирозата на черния дроб

Проучват как влияе сиренето на холестерола

Коментари

Новини Варна