IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
17:45 | 11 ноември 2018
Обновен: 08:37 | 23 март 2024

Със средиземноморска диета се сваля тегло, което после не се покачва

Средиземноморският тип диета включва консумиране на големи количества пресни зеленчуци и плодове

По материала работи: Слав Велев
Със средиземноморска диета се сваля тегло, което после не се покачва

Нискокалоричната средиземноморска диета допринася за загуба на тегло и намалява риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване при пациенти с наднормено тегло и метаболичен синдром. Това установиха учени от испанския университет „Ровира и Виргили“. Проучването включва над 600 пациенти на възраст между 55 и 75 години, страдащи от затлъстяване или наднормено тегло, както и от метаболичен синдром. Въпреки факта, че диетите с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати се считат за ефективни от гледна точка на намаляване на теглото и намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, няма научно доказателство, че в дългосрочен план се запазват положителните резултати от такава диета.Ново проучване, посветено на фундаментално различен тип храна – средиземноморската, показа, че 33,7% от пациентите, които са преминали на нея, една година по-късно са загубили поне 5% от първоначалното си телесно тегло. В сравнение с участниците в проучването, които не са следвали тази диета, тяхното усвояване на глюкоза значително се е подобрило, пише БГНЕС.

 

Разлика има също и в това, че с течение на времето положителната динамика при сваляне на тегло продължава, подчертават учените. Средиземноморският тип диета включва консумиране на големи количества пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, ядки, семена, пълнозърнест хляб и паста на основата на зърнени култури.Освен това се препоръчва да се намали консумацията на червено месо и да се даде предимство на рибата и морските дарове.

 

agrozona.bg

Четете още: Шоколад, чай и кафе за по-дълъг живот

Коментари

Новини Варна