Това бяха едни от първите сладки, които моята баба ме научи да правя. Децата ми ги обожават. Лесни са за приготвяне и всяка начинаеща домакиня може да ги приготви без да се притеснява, че нещо може да се обърка.
Необходими продукти за 48 бр.:
400 гр. свинска мас - една кофичка
250 мл. газирана вода
1 пак. амонячна сода
100 - 150 гр. пудра захар
около 1 кг. брашно - за меко тесто
2 ванилии
2 кутии (около 300 гр.) локум
Начин на приготвяне
Разтопете маста на много слаб огън.
Добавете газираната вода, содата и 1/2 от брашното, като бъркате с дървена лъжица.
С останалото брашно замесете меко тесто.
Разделете го на 4 топки и всяка разточете на кръг.
Разрежете топките на триъгълници - по 12 от всяка топка, както е показано на снимката
Нарежете локума - всяко парче на по 3-4 части, в зависимост от големината на парчетата.
В основата на всеки триъгълник сложете парченце локум.
Завийте на стегната кифличка.
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Извадете ги в чиния и ще горещи, поръсете обилно локумките с пудра захар. Хубаво е да сипвате пудрата захар в гъста цедка и да ръсите с нея локумките - така става по-равномерно. Хапвайте си с удоволствие и почерпете и приятелите си
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Тайната на бабините мекици
Рецепта на деня: Уникално вкусни домашни пърленки
Коментари