IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:49 | 14 ноември 2018
Обновен: 10:23 | 15 април 2024

Рецепта на деня: Пилешки жулиени с горски гъби

Бърз аламинут за гладни и капризни гости

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Пилешки жулиени с горски гъби

Това ястие се приготвя за не повече от 15-20 мин. Изключително лесно и много вкусно е. Специално за него гледам да имам във фризера микс от замразени горски гъби (купувам ги от големите хипермаркети - за по-сигурно), но става много хубаво и с пресни кралски печурки (кафявите). Ако ползвате пресни, гъби времето за приготвяне се увеличава с 5-10 мин. Още по-хубаво става, ако вместо пилешки гърди ползвате бонфиленца. Направо се топят.

 

Необходими продукти за 4 порции:

 

1 кг. обезкостени пилешки гърди без кожа

600 гр. микс от горски гъби

1 лимон

6-7 скилидки чесън

3 с.л. зехтин

1 ч.ч. бяло вино

щипка млян черен пипер

сол

щипка майорана

 

Начин на приготвяне:

 

Нарязваме пилешкото филе  на тънки ивици (жулиени).

 

 

Поставяме го в уок тиган и запържваме със зехтина - придобиват бял цвят, става за няколко минутки при загрят тиган.

 

 

Добавяме чесъна, нарязан "по азиатски".

 

 

Разбъркваме няколко пъти (да не прегори чесъна, а само да придаде аромат) и добавяме сока на 1/2 лимон (останалият лимон ще ползваме за украса).

 

 

 

Когато отново остане "на мазнина", добавяме гъбите. Отново задушаваме до пълно изпаряване на водата и накрая прибавяме виното и подправките. изчакваме виното да се изпари на половина и ястието ни е готово. 

 

 

 

Внимавайте с майораната. 

 

Нея я прибавете точно преди да свалите ястието от огъня. Тази подправка е като истински букет от аромати. В майораната има каротин, витамин С, фитонциди, флавоноиди, минерални и дъбилни вещества. За съжаление ароматът на майораната е много неустойчив и затова тази подправка се добавя буквално преди сервирането на ястието. 

 

 

 

Да ви е сладко!

 

 

Черно море

 

 

Рецепта на деня: Свински пържоли с карамелизиран лук и гъби

Рецепта на деня: Фантастично свинско

Рецепта на деня: Телешко чомлек

Рецепта на деня: Пилешки рулца с топено сирене и сушени домати

Рецепта на деня: Пилешки каренца с масло и шафран

 

 

 

Коментари

Новини Варна