Това ястие се приготвя за не повече от 15-20 мин. Изключително лесно и много вкусно е. Специално за него гледам да имам във фризера микс от замразени горски гъби (купувам ги от големите хипермаркети - за по-сигурно), но става много хубаво и с пресни кралски печурки (кафявите). Ако ползвате пресни, гъби времето за приготвяне се увеличава с 5-10 мин. Още по-хубаво става, ако вместо пилешки гърди ползвате бонфиленца. Направо се топят.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг. обезкостени пилешки гърди без кожа
600 гр. микс от горски гъби
1 лимон
6-7 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1 ч.ч. бяло вино
щипка млян черен пипер
сол
щипка майорана
Начин на приготвяне:
Нарязваме пилешкото филе на тънки ивици (жулиени).
Поставяме го в уок тиган и запържваме със зехтина - придобиват бял цвят, става за няколко минутки при загрят тиган.
Добавяме чесъна, нарязан "по азиатски".
Разбъркваме няколко пъти (да не прегори чесъна, а само да придаде аромат) и добавяме сока на 1/2 лимон (останалият лимон ще ползваме за украса).
Когато отново остане "на мазнина", добавяме гъбите. Отново задушаваме до пълно изпаряване на водата и накрая прибавяме виното и подправките. изчакваме виното да се изпари на половина и ястието ни е готово.
Внимавайте с майораната.
Нея я прибавете точно преди да свалите ястието от огъня. Тази подправка е като истински букет от аромати. В майораната има каротин, витамин С, фитонциди, флавоноиди, минерални и дъбилни вещества. За съжаление ароматът на майораната е много неустойчив и затова тази подправка се добавя буквално преди сервирането на ястието.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Свински пържоли с карамелизиран лук и гъби
Рецепта на деня: Фантастично свинско
Рецепта на деня: Телешко чомлек
Рецепта на деня: Пилешки рулца с топено сирене и сушени домати
Рецепта на деня: Пилешки каренца с масло и шафран
Коментари