IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
14:47 | 17 декември 2018
Обновен: 09:49 | 18 април 2024

Екраните – пагубни за развитието на детския мозък

Скорошно проучване открива разлики в мозъчната дейност при деца, използващи смартфони, таблети и видеоигри повече от 7 часа на ден

По материала работи: Пламен Янков
Екраните – пагубни за развитието на детския мозък

Нови проучвания хвърлят светлина по въпроса дали времето, прекарано пред всички екрани, които ни заобикалят, оказва влияние върху мозъчната дейност на децата ни. Това е последното публикувано проучване от серията такива, които може би ще накарат родителите да отстранят всички смарт устройства от обкръжението на децата си.


 

Скорошно проучване, извършено от американска здравна асоциация, проведено между 4500 участници – деца на възраст между 9 и 10 години, открива разлики в мозъчната дейност при деца, използващи смартфони, таблети и видеоигри повече от 7 часа на ден.


 

Предварителните резултати от теста, който изследва когнитивното развитите на младежите, показват значително изтъняване на мозъчната кора. Гая Доулинг, изследовател, водещ проучването споделя, че не могат да се дадат окончателни резултати дали тази промяна в мозъчната кора се дължи на прекомерната употреба на екрани.


 

Но проучванията продължават с пълна сила. Със сигурност, ще минат години, за да има официални становища по въпроса. Несъмнено, това са изключително тревожни данни. Такива промени в мозъчната кора се асоциират със стареенето.


 

Едно е сигурно, ще се наложат промени, които да ограничат времето, в което децата са пред екрани.


 

Освен всички тези данни, проучванията дават информация и относно връзката между използването на социалните мрежи и затлъстяването, проблемите със съня, когнитивни нарушения, забавяне в социално-емоционалното развитие, рисково поведение, депресия.


 

Ето и някои препоръки в резултат на проведеното проучване:


 

-    При деца под 18 месеца, родителите трябва да избягват използването на каквито и да било екрани. При деца на възраст между 18 и 24 месеца, чиито родители са решили да ги запознаят с дигиталните медии, трябва да се подберат висококачествени програми. Гледането трябва да бъде заедно с родителите и не повече от 30 минути на ден.


 

-    Децата между 2 и 5 години трябва да се ограничават в използването на екрани до 1 час на ден. Родителите трябва да обсъждат предаванията, които се гледат и да помагат на детето да разбира и да прилага видяното.


 

-    На децата на 6 и повече години трябва да бъде разяснено за ползите и вредите от прекомерното използване на екрани. Родителите трябва да се убедят, че времето прекарано пред компютъра не е за сметка на сън, учене или физическа активност.


 

-    Във всяко семейство трябва да се установи време без екрани – например на вечеря. Така децата се насърчават да общуват и да споделят.


Puls.bg  


Скуката е генератор на идеи


Как да намалим стреса?

Коментари

Новини Варна