Кръстихме това изключително вкусно и лесно за приготвяне предястие "Hidden piglets" или "Скрити прасенца", защото нарязаните на парченца карначета лекичко се надуват и наистина приличат на малки прасенца, скрити сред гъбките, под неустоимо "одеалце" от ароматен разтопен кашкавал.
Необходими продукти за 6 порции:
500 гр. карначета (за предпочитане "стара планина")
500 гр. дребни гъби печурки
100 гр. български кашкавал
1/2 глава кромид лук
5-6 скилидки чесън (Внимавайте да не е китайски, защото китайският не само няма да предаде необходимия вкус и аромат на ястието, но е твърде възможно да посинее при топлинната обработка. Изобщо аз ви препоръчвам да избирате продукти родно производство.)
2 кисели краставички
1 ч.ч. бяло сухо вино
4 с.л. зехтин
1/2 ч.л. къри
1 кубче пилешки бульон
щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме карначетата на парченца с дължина най-много 2 см.
Измиваме хубаво и почистваме гъбите от пънчетата.
В уок или друг дълбок тиган задушаваме карначетата със зехтина (докато се опитат да се запържват). Добавяме гъбите и отново задушаваме около 5-6 мин.
Добавяме нарязания "по азиатски" чесън и на филийки лук.
Задушаваме още 2-3 мин.
Добавяме виното, стрития бульон и подправките и оставяме на слаб огън докато виното почти изври. (Внимание! Не слагайте сол! Карначетата са достатъчно овкусени, а пилешкият бульон е достатъчен да овкуси останалото).
Когато ястието остане със съвсем малко сос, прехвърляме в тавичка..
Поръсваме с настъргания кашкавал и украсяваме с лентички от киселите краставички.
Запичаме за няколко минути в предварително загрята на 220 градуса фурна (само отгоре), за да "жване" красива коричка.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Диетично пиле с тиквички и моркови
Рецепта на деня: Карначета с картофи
Рецепта на деня: Пилешки жулиени с горски гъби
Рецепта на деня: Свински пържоли с карамелизиран лук и гъби
Коментари