Необходими продукти за 6 порции:
6 бр. хубави вратни пържоли с кост (може и от бут, но тогава ги начукайте леко с чук за пържоли)
2 глави кромид лук
2 стръка праз
7-8 скилидки чесън (ако е по-дребен, може и повече)
200 гр. пушени свински гърди
50 гр. кашкавал
2 с.л. олио
1 к.ч. бяло вино
2 с.л. сос от нар (може да замените с балсамов оцет)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. червен пипер
щипка бял пипер
щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на тънки филийки, и го разделете на отделни полумесеци, праза на ситно, а чесъна "по азиатски".
Загрейте олиото в тиган и сипете трите вида лук и нарязаните на ситно свински гърди, да се запържат, докато хванат загар.
Добавете захарта и разбъркайте.
Щом започне да се карамелизира добавете соса от нар, малко топла вода (2-3 с.л.) и оставете и тя да се изпари.
По този начин се добавя вода още 2 пъти, като накрая се запържва до пълното изпаряване на течността.
Добавете виното и изсипете върху предварително овкусените с подправките и подредени в тава пържоли.
Добавете накрая 1 к.ч. топла вода.
Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 90 мин.
Открийте фолиото и запечете още малко, докато хване коричка. Накрая поръсете с настъргания кашкавал.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Шареният гювеч на баба
Рецепта на деня: Салата с гриловани зеленчуци и мариновани сиренца
Рецепта на деня: Пилешки жулиени с горски гъби
Коментари