Рецепта на деня: Много вкусни кюфтенца с чуден доматен сос
Нов прочит на старата рецепта
Публикувана: 8 Jan 2019 | 11:00

Представям ви един малко по-различен прочит на тази класическа рецепта. Получи се невероятно вкусно. Опитайте и вие.

 

Необходими продукти:

 

кайма - 600 гр. (хубаво е да отидете в месарница и да поискате да ви смелят свинско и телешко в пропорция 60:40, но става и с всяка друга кайма, стига да не е шприцована)

галета - 2 с.л.

 

яйца - 1 бр.

чубрица - 1 к.л.

черен пипер - 1 щипка

лук - 1/2 глава

брашно - за овалване

олио за пържене


За соса:


пресни домати - 1 бр.

домати консерва - 1 буркан

едро смляна лютеница - 4 с.л. 

кромид лук - 1/2 глава 

чесън - 1 скилидка

червен пипер - 1 ч.л.

захар - 1 ч.л. (за предпочитане кафява)

пилешки бульон - 1 кубче

сол - на вкус

дафинов лист - 2 листенца

черен пипер - 3-4 зрънца

бахар - 1-2 зрънца

 

Начин на приготвяне


Нарежете лука на ситно и го добавете към каймата. Овкусете с останалите продукти и хубаво омесете. 

 

Оставете каймата да престои поне 1 час, така поема най-хубаво от ароматите. 

 

Оформете малки обли кюфтенца и оваляйте в брашно след което ги изпържете.

 

Соса пригответе, като задушите нарязания на ситно лук и чесън, добавете червения пипер и веднага след него обеления и нарязан на много ситно домат. След 2-3 мин. прибавете пасираните консервирани домати и накрая лютеницата, разбита с 5-6 лъжици вода.

 

Поръсете с пилешкия бульон, прибавете дафиновия лист, подправките и оставете да къкри, като бъркате на моменти докато изври водата. 

 

Поръсете със захарта и солта и добавете кюфтенцата.

 

Изключете котлона и ги оставете да покъкрят минута две, да да поемат аромата.

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Пилешки жулиени с горски гъби

 

Рецепта на деня: Карначета с картофи

 

Рецепта на деня: Шареният гювеч на баба

Коментари ( 0 )