Представям ви един малко по-различен прочит на тази класическа рецепта. Получи се невероятно вкусно. Опитайте и вие.
Необходими продукти:
кайма - 600 гр. (хубаво е да отидете в месарница и да поискате да ви смелят свинско и телешко в пропорция 60:40, но става и с всяка друга кайма, стига да не е шприцована)
галета - 2 с.л.
яйца - 1 бр.
чубрица - 1 к.л.
черен пипер - 1 щипка
лук - 1/2 глава
брашно - за овалване
олио за пържене
За соса:
пресни домати - 1 бр.
домати консерва - 1 буркан
едро смляна лютеница - 4 с.л.
кромид лук - 1/2 глава
чесън - 1 скилидка
червен пипер - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л. (за предпочитане кафява)
пилешки бульон - 1 кубче
сол - на вкус
дафинов лист - 2 листенца
черен пипер - 3-4 зрънца
бахар - 1-2 зрънца
Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно и го добавете към каймата. Овкусете с останалите продукти и хубаво омесете.
Оставете каймата да престои поне 1 час, така поема най-хубаво от ароматите.
Оформете малки обли кюфтенца и оваляйте в брашно след което ги изпържете.
Соса пригответе, като задушите нарязания на ситно лук и чесън, добавете червения пипер и веднага след него обеления и нарязан на много ситно домат. След 2-3 мин. прибавете пасираните консервирани домати и накрая лютеницата, разбита с 5-6 лъжици вода.
Поръсете с пилешкия бульон, прибавете дафиновия лист, подправките и оставете да къкри, като бъркате на моменти докато изври водата.
Поръсете със захарта и солта и добавете кюфтенцата.
Изключете котлона и ги оставете да покъкрят минута две, да да поемат аромата.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Пилешки жулиени с горски гъби
Рецепта на деня: Карначета с картофи
Коментари