IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
12:46 | 24 април 2019
Обновен: 03:52 | 24 април 2024

Наистина ли са изчезнали динозаврите?

В продължение на 2 века множество американци стават свидетели на странни явления с огромни птици, подобни на летящи гущери

По материала работи: Пламен Янков
Наистина ли са изчезнали динозаврите?

Всяка година се откриват между 15 и 18 хил. нови животински вида, отбелязва електронното издание EWAO. Класификацията на видовете се извършва с помощта на най-новите технологии за ДНК анализ. Освен това съвсем не е изключение по планетата все още да бродят видове, смятани за изчезнали. Какво се случва, когато изчезнали видове се появят отново пред очите ни?
 

От незапомнени времена местното население на Северна Америка създавало тотеми и разказвало истории за величествените гръмотевични птици. Тези същества са описвани като огромни, способни да предизвикват гръмотевични бури с размаха на крилете си, който рядко бил по-малко от 5 метра.
 

Местните вярвали, че гръмотевичните птици обитават отдалечени планински върхове. В народната им памет те били подчинени на Великия дух на света. Често били почитани като божества, но въпреки това коренното население на американския континент се бояло от тях, тъй като огромните същества щели да унищожат всеки, който се осмели да застане на пътя им.

В съвременните научни изследвания митичните гръмотевични птици се свързват с птеранадоните – вид птерозаври, в който влизат едни от най-големите летящи влечугоподобни. Фосилизирани останки са откривани най-вече в Северна Америка и по-конкретно в щатите Канзас, Алабама, Небраска, Уайоминг и Южна Дакота.
 

Защо обаче масово се смята, че тези праисторически птици са изчезнали преди милиони години? Съществуват множество доказателства, че те обитават света до много по-късно. В продължение на 2 века обитатели на гореспоменатите щати стават свидетели на странни явления, около които има огромни птици, подобни на летящи гущери.
 

През 50-те години на миналия век в медийното пространство се появила снимка, която разпалила разгорещени спорове в САЩ. На нея се вижда как група войници от Гражданската война се снимат до огромна птица, която би трябвало да е изчезнала преди милиони години.

 


 

Тази снимка дори не е единственото сигурно доказателство. Следващото свидетелство е от 25 юли 1977  година. На този ден три момчета от Илинойс наблюдавали как гигантска птица грабва 10-годишния им приятел. Според свидетелствата на децата птицата, която сграбчила техния приятел, имала дълги крака и големи нокти. Тя успяла да вдигне момчето във въздуха, но тъй като детето се съпротивлявало, не след дълго го изпуснала.
 

Местните власти не приели случая сериозно, докато не открили следи от същество с четири нокътя на около километър от мястото, на което били момчетата.
 

Съвсем не е изключено тези митологични птици да съществуват и до днес. На учените им остава да се надяват, че благодарение на развитието на технологиите ще успеят да докажат съществуването им, улавяйки поне един жив екземпляр. Дори една снимка би била достатъчно доказателство, но имайки предвид темперамента на тези същества, не е сигурно дали очевидецът ще оцелее, за да покаже снимките.


Превод: Андрей Андреев


Четете още:


Древните маи са познавали комикса?


Кога се появяват първите зоологически градини?


Възползвайте се от любовните заклинания на страната на фараоните

 

Коментари

Новини Варна