IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
18:20 | 12 май 2019
Обновен: 01:48 | 24 март 2024

6 храни за здрави зъби

Моркови

По материала работи: Юлиян Атанасов
6 храни за здрави зъби

Поддържането на добро дентално здраве е от съществено значение за цялостното благосъстояние на тялото. Здравите зъби изискват прием на достатъчно количество минерали и витамини, които могат да се набавят чрез следните храни.

 

1. Сирене

 

Млечните продукти са богат източник на калций, който е важен минерал за зъбите. Сиренето е млечен продукт, който ефективно потиска натрупването на плака, като намалява нивото на киселините в устата. Някои твърди сирена дори премахват бактериите от устната кухина. Заради това твърдото сирене се счита за по-полезно от мекото.

 

2. Целина

 

Целината е зеленчук, който поддържа добра уста хигиена. Консумирането на сурова целина е за предпочитане пред преработената, тъй като хрупкавото влакнесто стъбло на зеленчука може да помогне за производството на повече слюнка и за неутрализирането на бактериите, които причиняват лош дъх и проблеми със зъбите.

 

3. Стафиди

 

Стафидите съдържат съединения като например олеанолова киселина, която се бори ефективно с кариеса на зъбите, като предотвратява възпроизводството и разпространението на бактерии в устата. Тези сладки сушени плодове поддържат здрави венците, като възпрепятстват образуването на кариес и други стоматологични заболявания.

 

4. Червени боровинки

 

Боровинките съдържат антоцианини, които премахват бактериите от устата. Те имат противовъзпалителни свойства, които намаляват разпространението на пародонтоза. Червените боровинки произвеждат специфични ензими, които не позволяват производството на киселини в устната кухина и предпазват от зъбни заболявания.

 

5. Моркови

 

Морковите са хрупкави зеленчуци, които съдържат хранителни вещества, подпомагащи по-голямото производство на слюнка. Така тези оранжеви зеленчуци помагат на храната да се усвои по-бързо, като в допълнение предотвратяват появата на заболявания и кухини по зъбите.

 

6. Лук

Въпреки острия и силен аромат на лука, той съдържа съединения, които са изключително полезни за зъбите. Лукът притежава антибактериални свойства, а съдържанието на сяра в него поддържа зъбите здрави и ги предпазва от различни заболявания.

 

Други храни, които са много полезни за зъбите, са зелен чай, мляко, киви, зелени листни зеленчуци, ядки, чесън и джинджифил.

 

puls.bg

Четете още: Как да затръшнете вратата на стреса?

Коментари

Новини Варна