IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
15:52 | 12 май 2019
Обновен: 03:21 | 28 март 2024

Как да затръшнете вратата на стреса?

Всеки човек в ежедневието си се изправя пред стресови ситуации, но има техники, които помагат да се справим по-ефективно в такива моменти

По материала работи: Пламен Янков
Как да затръшнете вратата на стреса?

Отдавна се знае, че стресът вреди на здравето ни – понижава имунитета, пречи на съня, повишава кръвното налягане и риска от развитие на други сърдечни заболявания и т.н.
 

Всеки човек в ежедневието си се изправя пред стресови ситуации, но има техники, които помагат да се справим по-ефективно в такива моменти. Успявайки да управлява стреса в живота си, човек би могъл да се справя по-добре в работата си и да се чувства по-добре.
 

Puls.bg посочва някои от техниките, които помагат за намаляване на стреса.


Практикуване на йога. Йогата е спорт за тялото и душата. Тя предлага много техники за дишане и асани (пози), които са лесни за изпълнение и имат невероятен ефект. Така например позата „котка и крава“ помага за разтягане на мускулите. Тя е изключително полезна при хора, чиято работа е статична. Повечето йога пози са свързани с определена техника за дишане. Тези техники имат успокояващ ефект, карат ви да се почувствате спокойни, отпуснати и да забравите за натрупаната умора.
 

Поза лотос – основна поза в йогата. Можете да я практикувате навсякъде, където има място за сядане – в офиса, в парка, в кафенето. Тя се изпълнява на земята с кръстосани крака и ръце върху коленете. Ако нямате възможност да седите така, можете да седнете на стол с изправен гръб и крака опрени на пода. Освободете ума си от всякакви мисли и започнете да вдишвате дълбоко през носа, използвайки и диафрагмата, издишвайте през устата. 10 -15 минути на ден са напълно достатъчни, за да се отпуснете и да се чувствате по-спокойни.
 

Упражнението „котка и крава“ се препоръчва за хора, които страдат от болки в кръста и гърба. То помага за намаляване на психическото и физическото напрежение, намалява болките в кръста и гърба и подобрява подвижността на врата и гръбначния стълб.
 

Прекарвайте повече време сред природата. Ако имате възможност да обядвате навън, направете го. Проучвания доказват, че обяд, проведен на пейката в парка действа успокоително, релаксиращо и ви зарежда с нови сили. Това най-вероятно се дължи на зеления цвят, които ни обграждат. Той контрастира на синята светлина от компютъра или изкуственото осветление.


Четете още: За намаляване на стреса – разходки сред природата
 

 

Коментари

Новини Варна