IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
11:16 | 28 май 2019
Обновен: 03:51 | 24 април 2024

Кога за пръв път са използвани биологични оръжия?

Писмените сведения ни отпращат назад във времето

По материала работи: Пламен Янков
Кога за пръв път са използвани биологични оръжия?

Обикновено биологичните оръжия  се свързват с модерната епоха, но историческите извори рисуват една съвсем различна картина. Древните са ни оставили множество писмени сведения, които рисуват мрачната картина на разрушителните ефекти, които причиняват заболявания, зарази и отравяния.
 

В Античността все още не са били наясно какъв точно е начинът на разпространение на заболяванията. Въпреки това жители на тогавашния свят са знаели добре, че гниещите трупове на животни и хора са потенциални източници на болести. Поради тази причина още преди 2400 години скитските стрелци са се научили да потапят стрелите си в кръв и изпражнения на мъртъвци.


Векове по-късно английските стрелци поставяли стрелите си в земята. Тази техника им помагала  не само за по-бързото вземане и изстрелване, но и замърсявала допълнително върховете на стрелите, което увеличавало шанса за инфекция у жертвата.
 

Запазени са също исторически сведения, според които преди 2300 години персийски, гръцки и римски войници изхвърляли животински трупове в кладенци за вода, за да отровят своите врагове.
 

Към този момент не са били открити по-ранни текстове за употребата на биологично оръжие, но археологическите открития, които свидетелстват за военни конфликти, предхождат самата цивилизация. Може би резултатите от един бъдещ анализ ще докажат, че всяко едно ново нещо е добре забравено старо. 


Черно море


Четете още: Наистина ли са изчезнали динозаврите?

Коментари

Новини Варна