IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
12:14 | 22 юли 2019
Обновен: 17:58 | 13 април 2024

Защо не бива да използваме мобилни телефони преди лягане?

Много родители се притесняват, че децата им спят с телефона под възглавницата

По материала работи: Пламен Янков
Защо не бива да използваме мобилни телефони преди лягане?

Много родители на тийнейджъри споделят притесненията си, че децата им спят с телефона под възглавницата. Данни от ново проучване сочат, че четирима от петима тийнейджъри държат мобилните си устройства в стаята през нощта, а почти една трета от тях ги поставят под възглавницата си, докато спят. Проучването цели да разкрие колко вреден е този навик.
 

Проучването се базира на анкета сред 1000 деца и родители за влиянието на мобилните устройства над съня и отношенията вкъщи. Оказва се, че темата за спането с мобилния телефон в леглото предизвиква конфликти между децата и родителите, а в голяма част от случаи се наблюдават нарушения в съня при младежите.
 

Най-забележителното откритие от анкетата е, че близостта на телефона провокира децата да го използват по всяко време на денонощието. Те заспиват ровейки в телефона, използват го веднага щом отворят очи, дори и нощно време, ако се събудят. Данните сочат, че телефоните се използват предимно за проверка на социалните мрежи, гледане на видеоклипове и игри.


Много от родителите споделят същите или подобни притеснения за своите собствени навици към мобилния телефон.
 

Психологът Жан Твенге, който пише книга по темата, споделя, че е бил наясно, че нещата не са добре, но не е предполагал за мащабите на тази „епидемия“. Съществуват много проучвания, които показват, че хората, които държат мобилните си устройства близо до тях, докато спят, не спят добре, а също така продължителността на съня е по-малка. Синята светлина от мобилните устройства половин час пред сън силно влошава качеството му. Има данни, че използването на мобилните телефони непосредствено преди сън или нощно време води до появата на кошмари, които влошават качеството на съня и почивката.
 

Проучването е направено в САЩ и показва, че 68% от родителите смятат, че децата им използват мобилните телефони прекалено много, а 61%, че децата са пристрастени към тях. А най-лошата новина е, че същите данни са приложими и за родителите. Над 83% от анкетираните родители посочват, че държат мобилния си телефон в спалнята през нощта.


Puls.bg


Четете още: Колко дълго можете да издържите без сън?
 

Коментари

Новини Варна