IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
09:40 | 13 август 2019
Обновен: 23:16 | 10 април 2024

Пиете ли достатъчно вода и по кои симптоми да познаете?

Дехидратирането причинява главоболие и умора

По материала работи: Пламен Янков
Пиете ли достатъчно вода и по кои симптоми да познаете?

През последните няколко дни в страната е адски горещо. Високите температури се отразяват по различен начин на тялото. Синоптиците предупреждават да не излизаме в горещините, да носим по-светли дрехи и да пием достатъчно вода. Но колко спазват тези съвети на 100%?


Въпреки заръките на специалистите, мнозина работят на открито и понякога забравят да си сложат шапка или да пият достатъчно вода. Това причинява дехидратация, която крие своите рискове.


Tialoto.bg посочва няколко симптома, по които да познаете, че ви трябват повече течности, най-вече вода в жегата:


Лош дъх

Сигурно любимият човек вече ви е предупредил да отидете на лекар. Ако нямате развалени зъби, някаква болка, а лошият дъх е налице, замислете се кога за последно пихте вода. Да, време е да пийнете, защото в противен случай устата не може да произвежда достатъчно слюнка, която почиства бактериите. Така устната кухина „изсъхва“ и мирише неприятно.
 

Главоболие

Един от основните признаци за обезводняване. Ако не сте пили близо час, може да усетите от леко главоболие до силна мигрена. Когато до мозъка не достига вода, той се свива и отпуска, при което човек усеща неприятни пулсации.


Суха кожа

Когато няма необходимото количество флуиди в организма, това си личи по кожата. По-малкото количество течности веднага ѝ се отразява. Когато не пиете достатъчно вода, кожата е по-суха, сивее и е изпълнена с бръчки.
 

Запек

Много специалисти по хранене и диетика обясняват на своите клиенти, че пиенето на течности, най-вече вода или сокове, които не са изкуствено подсладени, насърчават топенето на мазнините и отслабването. Водата участва в процесите на храносмилателната система. Когато човек е дехидратиран, той може да има проблеми с ходенето по голяма нужда. Водата и различни спортни напитки подобряват електролитния баланс в тялото и насърчават придвижването на смляната храна по червата.


По-тъмна урина

Цветът на урината може да е знак за някакво заболяване, но и признак на обезводняване. Когато тя е много тъмна, то вие се нуждаете от повече течности. Пиете ли минимум 1,5-2 литра, урината ще стане по-светла.
 

Замаяност

Когато организмът е лишен от вода, вие рискувате да получите по-ниско кръвно налягане и понижена циркулация на кръвта. По този начин до мозъка не достига достатъчно кислород и вие може да се почувствате замаяни.


Раздразнителност

Проучване, резултатите от което са публикувани в „Journal of Nutrition“, показва, че липсата на течности влияе негативно на настроението. В експеримента са участвали 25 млади жени. Част от тях пиели повече, докато останалите трябвало да се дехидратират. Тези от втората група получили главоболие, загубили концентрация и станали по-раздразнителни от обичайното. Вследствие на това човек изпитва силна умора и няма желание за работа.


Четете още: Как да оцелеем в летните жеги

Коментари

Новини Варна