IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
09:00 | 15 септември 2019
Обновен: 21:30 | 17 април 2024

Кои билки правят косата по-красива?

Ето на какво да наблегнете за есента

По материала работи: Пламен Янков
Кои билки правят косата по-красива?

През лятото много хора берат билки, за да пият истински ароматен чай през студените зимни дни. Ако все още не сте го направили, сега е идеалното време да отидете на някое чисто място в гората и да потърсите онова, което ви трябва.
 

Веществата в различните видове чай помагат при здравословни проблеми. Те подпомагат имунната система и предпазват тялото от вируси, но се грижат и за състоянието на косата, която на старта на новия сезон се нуждае от освежаване и подхранване.
 

Мента, мащерка, липа, чай от джинджифил... Хората пият онова, което е по вкуса им. Ето на кои билки да наблегнете, за да имате по-хубава коса:
 

жълт кантарион

 

Жълт кантарион

Ако през уикенда планирате ходене до Витоша или някоя друга планина, със сигурност ще намерите от билката, която цъфти в жълто. Тя съдържа вещества като витамините А, C и Е, които подхранват косата. Танините в растението, което може да си наберете за чай, укрепват космените фоликули и намаляват косопада през есента.
 

Кумаринът в жълтия кантарион насърчава растежа, а катехините са веществата, които подобряват междуклетъчната обмяна и така премахват токсините от кожата на скалпа. Маслото от билката може да се използва за маска на косата поне веднъж седмично.
 

Ехинацея
 

Билката се използва най-вече по време на грипния сезон, защото гони вирусите и настинките. Тя благоприятства регенерацията на тъканите и клетките в тялото, а това е предпоставка за по-здрава и гъста коса.
 

Ехинацеята е богата на феноли, които предпазват клетките от увреждане и вредното влияние на UV лъчите. В края на лятото тези вещества имат способността да подобрят структурата на косъма и действат като антиоксидант за кожата на главата. Положителното им влияние върху имунната система се отразява добре и на косата. Чаят от билката е пълен с витамините А, B, E, както и минералите магнезий, калий, желязо, които правят косата по-здрава и еластична.
 

Бъз

Точно по това време на годината много хора берат зърна от черен бъз, които слагат в буркани със захар. От тях се получава сладък сироп, който има мощно действие върху имунитета през зимата. Както и гореспоменатите, тази билка също съдържа антиоксиданти, които намаляват действието на свободните радикали в клетките и подобряват растежа на косата.
 

Приемът на сироп от черен бъз предпазва скалпа от възпаление и подсилва космените фоликули, с които намалява косопада през есента.
 

масло от гроздови семки


 

Екстракт от гроздови семки

Друг биопродукт, който неутрализира вредните свободни радикали. Полезен е за здравето на косата и кожата. Екстрактът от гроздови семки съдържа голямо количество витамин Е и С. Маслото, което се получава, има хидратиращо действие за косата. Затова се използва за маски в края на лятото, когато косата е суха и изтощена заради силните слънчеви лъчи и морската вода.
 

Антиоксидантите, мастните киселини и витамините в екстракта от гроздови семки подхранват косата.


Tialoto.bg
 

Четете още: Зелето сваля кръвното

Коментари

Новини Варна