IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
11:32 | 15 септември 2019
Обновен: 03:25 | 24 април 2024

Колко често трябва да перем чаршафите?

Добре е да се изпират и възглавниците

По материала работи: Пламен Янков
Колко често трябва да перем чаршафите?

Има ли точен отговор колко често трябва да се перат чаршафите? Смята се, че чаршафите трябва да се изпират поне веднъж седмично. Но защо?
 

Счита се, че на ден от кожата падат хиляди кожни клетки, които остават по чаршафите. Какво се случва с тези мъртви кожни клетки? – Праховите акари се хранят с тях. Праховите акари са често срещани алергени, които могат да провокират симптоми на алергия, включително хрема, сълзене на очите, кихане или общ дискомфорт. При алергия към праховите акари Американската фондация за астма и алергия препоръчва чаршафите да се изпират минимум веднъж в седмицата на температура между 50 и 60 °C, за да се елиминират микробите.


Освен тях по чаршафите, е възможно да има пот и масла от кожата. Ако чаршафите не се перат достатъчно често, по тях се натрупват бактерии, които могат да причинят нарушения по кожата. Ако тя е чувствителна, може да се появят проблеми като акне или екзема.
 

За да се избегнат подобни ситуации, специалистите съветват кожата да се ексфолира редовно, да се измива преди лягане и да не се нанасят продукти върху кожата непосредствено преди заспиване, тъй като те попиват и в чаршафите.
 

Не бива да се спи повече от седмица в един и същ спален комплект, но въпреки това според проучвания, това се случва. Изследване от 2017 г. на компания за домашен текстил установява, че едва 44% от акнетираните 1000 американци измиват чаршафите си веднъж или два пъти месечно.
 

Изключено е да се споменава, че ако се отглежда домашен любимец вкъщи – котка или куче, чаршафите трябва да се изпират непременно поне веднъж в седмицата, а може и повече.
 

Трябва да се отбележи също, че заедно с чаршафите, е добре да се изпират и възглавниците, тъй като в тях също се събират акари и микроби. Те трябва да се изпират 2-3 пъти в годината. Протекторите за матраци също трябва да се перат поне веднъж на 6 месеца. След изпиране е препоръчително да изсъхват на слънчева светлина, тъй като тя е естествено антимикробно средство, което елиминра акарите и микробите.
 

Puls.bg


Четете още: Кои билки правят косата по-красива?

Коментари

Новини Варна