IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
15:29 | 6 януари 2020
Обновен: 03:06 | 29 април 2024

Как да избегнем трупането на тлъстини по тялото си

Съвети на здравния инструктор Ники Суков

По материала работи: Слав Велев
Как да избегнем трупането на тлъстини по тялото си

Защо на 20 години думата метаболизъм не ни вълнува особено, а след 40 я чуваме все по-често? Четем купища изследвания и ни е трудно да намерим истинската причина за все по-често залепящите се тлъстинки по тялото ни. Потърсихме здравния инструктор Ники Суков, за да внесе яснота за случващото се в организма на съвременния, седящ пред компютъра с часове човек.

 

„Заблуда е, че метаболизмът се забавя само заради възрастта, отбеляза Ники Суков. Отворете прозореца и вижте колко много пълни хора вървят по улиците! Те вече имат затруднен метаболизъм. И то на млада, крехка възраст. Това е способността на всяко едно тяло да разгражда приетите вече храни, да ги разгражда до прости градивни частици, след което то си отделя това, което му трябва и излишното изхвърля. Все още няма една единна теория по въпроса как това, което приемаме като храна, дава резултат. Още не е ясно дали нашите тела са изградени от храната, която ядем, или в резултат на някакъв трансфер на енергия и на разграждането на храната, която нашето тяло синтезира на съставни  части. Когато храната е проста и чиста, тялото отключва прост природен процес. Всяка храна, която влезе в тялото ни, има едно етикетче, което тялото прочита и решава какви сокове и ензими  да отдели, какви процеси да отключи, за да започне да го усвоява и разгражда. За съжаление обаче в храната ни все по-често започват да влизат вещества, на които етикетчетата не значат абсолютно нищо. И тогава знаете ли какво се случва? В тялото ни има защитен механизъм – холестерола. Той като снежна топка обвива камъчето с неизвестното вещество и после решава къде да го изпрати, каза още специалистът.

 

Къде отиват излишъците?

Към 1,5 – 2 кг може да поеме черният дроб. Следват мастните депа. Много от хората с излишни килограми могат да се изчистят с една качествена детоксикация – не с прахчета или хапчета, а със сокове, чайове или облекчена диета. Тогава тялото се обръща към тези депа на мазнини, а токсините си заминават. С течение на годините тялото има склонността да натрупва малки количества токсини. Тогава твърдим, че метаболизмът на тялото се забавя. Ако човек е забелязал, че тялото му има свойството да задържа такава шлака, може да спазва пости или ежемесечна детоксикираща програма или облекчен ден в седмицата, например почивен ден. Двигателната практика помага най-много на храносмилателните процеси. При движението се отделят куп хормони, които помагат на тялото.

 

Няма лошо хранене, което да бъде компенсирано с тренировки в залата!

Ако един човек се храни с вредни храни и разчита после да ги изгори със спорт, това няма да стане. Няма конвейер, който да изкара токсините от тялото. Това е парадоксът на хората, които правят неподходящи отслабващи програми. Те по-скоро губят течности, а токсикацията в тялото остава много висока. Започват да миришат много зле. Това е сигнал, че пътят не е правилен.

 

Водата

Водата е най-прекрасното вещество във вселената. Господ ни е благословил да живеем на място, където тя все още е достъпна. Помага за разграждане на токсините от тялото. В ежедневието си трябва да пием достатъчно количество вода. Бих препоръчал за един възрастен човек – 70-75 кг, висок ок. 1,70 м - 2 литра. Сутрин на гладно изпивам около литър топла вода с лимон. Киселото в лимоновия сок предизвиква естествена реакция в тялото за изчистване. Дори Камеран Диас написа книга, с която стана популярна сред колегите си в Холивуд, посветена на това. Според аналитиците, когато сме жадни, вече сме изгубили около 1/5 от водата в тялото си. Препоръчвам да приключим с течностите поне час преди вечеря, защото ще изгубим част от съня си.

 

 

Сън

А сънят е мързелив фитнес. Ако в рамките на една година човек спи по 8 часа между 10 и 6 сутринта, той влиза в режим, при който може да се раздели с 2 до 3 излишни килограма. Хора, на които пък не им достигат килограми, ще си ги набавят по този  начин.

 

Кафе

То е двуяко – препоръчвано и отхвърляно. Диуретик е. Въздейства на бъбреците. Над тях се намират адреналиновите жлези. Отделят адреналин. От времето, когато още сме били в пещерите, този хормон е казвал „Бягай! Спасявай се!“ В 21 век хората си пият кафето и адреналинът, който се отделя след това провокира бърза енергия, която по никакъв начин не може да се усвои, освен да се трансформира обратно в мазнини. Обикновено хората, които прекаляват с кафето, имат лош сън. Ето ги две обстоятелства за забавяне на метаболизма – лош сън и излишък от енергия.  Бих препоръчал чай мате или други хубави чайове.

 

Люто

Това е много хубав елемент в храната през зимата. Зарежда тялото с топлина и отключва процеси, които съпровождат метаболизма. Хора, които ядат люто, през зимата са по-топли и имат по-добър метаболизъм.

 

Разхлабителните чайове

Те ни правят мечешка услуга. Да се запитаме – каква е първопричината за запека. Те отварят пътя, но не ни помагат. Вероятно хората с подобен проблем имат недостиг на фибри в тялото си. Обикновено запек имат хора, които се хранят предимно с месо и животински продукти и съвсем малко с растителни. Може да има и някаква патология, но тогава лекарите могат да помогнат. Бързото решение е подобно на хапчето – заобикаля отговора на въпроса – защо се случва това?

 

Ако трябва да обобщим последните три сламки, за които човек се хваща, бих отбелязал – против кафето и разхлабителните чайове съм и препоръчвам лютото за тези хора, които могат да си го позволят, добави Ники Суков.

 

Тук може да видите още от темите за здравето, разработени от здравния инструктор.

Четете още: 

Как да запазим костите си здрави

Защо със застудяването започва да ни се яде повече

Простата храна е в основата на борбата с детското затлъстяване

Как да постим с лекота

Коментари

Новини Варна