IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
15:37 | 14 май 2018
Обновен: 21:16 | 13 май 2024

Евакуираха блок във Варна заради горящ асансьор(Обновена)

Потърпевшите смятат, че пожарът е причинен умишлено от конкуренти на фирмата, ангажирана с поддръжка на съоръжението

По материала работи: Ставри Таргов
Анелия Трифонова, домоуправител на  вх. 1, бл. 20 в район „Младост“.

На 14.05. т.г. около 1,30 ч. е постъпил сигнал за пожар в асансьора на жилищен блок, намиращ се на ул. „Свобода". Причината за инцидента е в процес на изясняване. Унищожена е асансьорната кабина, опушени са 150 кв. м стени, метални врати, електрическа инсталация, мазилка.

 

При пожара са евакуирани живущите на 4-и, 5-и и 6-и етаж от блока. Няма пострадали хора, съобщиха от полицията.

 

Екип на тв „Черно море“ отиде на мястото на инцидента. Близо 50 души живеят в блока с горелия асансьор. Всички преживяват кошмарна нощ.  Пламъците тръгват от асансьорната кабина, която изгаря напълно. По време на пожара тя се намира на четвъртия етаж. 

 

Изгорелият асансьор трябва да бъде подменен с нов, което ще струва на живеещите тук близо 15 000 лв.

 

Токсичният пушек изпълва входа, впоследствие и апартаментите. Огънят е потушен своевременно от екипи на „Пожарна безопасност“. Живеещите са евакуирани навреме.

 

Ето какво сподели Анелия Трифонова, домоуправител на  вх. 1, бл. 20 в район „Младост“.
„Веднага огледах наоколо, събудих мъжа ми, който е инженер. И  си помислих в първия момент, че може да има някъде късо съединение. Открехнах леко входната врата и вече бях погълната от дим, стана ми лошо. Гледката беше потресаваща.

 

И аз като медицинско лице, ако не бях навреме се отзовала, можеше да има и жертви, защото обгазяването беше жестоко. Този инцидент трябва да бъде показен за цяла Варна, защото е четвърти поред в района. Защото не може в една свободна България, в европейска държава да се допускат такива палежи. И всичко това е за сметка на обикновения гражданин, каза още домоуправителката.“

 

От Областната дирекция на МВР съобщиха, че причината за инцидента е в процес на изясняване. По случая има образувано досъдебно производство. Потърпевшите смятат, че пожарът е причинен умишлено от конкуренти на фирмата, ангажирана с  асансьорната поддръжка.

 

Ремонтът на съоръжението вероятно ще струва повече от 15 хил. лева, което е непосилно за повечето пенсионери, живеещи във входа.

НИНА РУСКОВА

 

 

Коментари

Новини Варна