IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
15:08 | 16 май 2019
Обновен: 12:27 | 24 април 2024

Шофьорът без книжка, убил варненския балетист, обжалва присъдата

Първата съдебна инстанция призна вината на Петър Здравков

По материала работи: Борис Проданов
Шофьорът без книжка, убил варненския балетист, обжалва присъдата

Състав на Варненския апелативен съд ще разгледа утре – 17 май, от 11 ч. жалбата на подсъдимия Петър Здравков, срещу 6 годишна присъда на Окръжен съд – Варна. Първата съдебна инстанция призна вината му затова, че на 10 септември миналата година във Варна, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената скорост за движение в населено място и по непредпазливост причинил смъртта на Мартин Чикалов. Подсъдимият не само избягал от местопроизшествието, но е управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност и след употреба на кокаин и канабис.

 

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че пред първата съдебна инстанция подсъдимият се възползва от привилегията на съкратеното съдебно следствие, призна вината и фактите, посочени в обвинителния акт. Съдът му присъди наказание 9 години лишаване от свобода, което редуцира с една трета. Именно това наказание от 6 години затвор при първоначален общ режим Петър Здр. обжалва пред Варненския апелативен съд. Подсъдимият намира, че присъдата му е неправилна, незаконосъобразна и явно несправедлива.

 

Припомняме, че на 10 септември м.г., неправоспособният Петър шофирал по бул. „Приморски“, със 114,6 км в час а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. След пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Веднага бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в ОД на МВР.

 

Пресслужбата на съда уточнява, че подсъдимият е поискал чрез своя адвокат да не бъде сниман.

 

Още по темата: 6 години затвор за шофьора, убил балетиста Мартин Чикалов

Коментари

Новини Варна