IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
11:03 | 2 февруари 2017
Обновен: 08:07 | 24 април 2024

Сборна изложба графика реди Галерия Ларго

„ЕксЛибрис Презареждане 2“ е името на експозицията с участието Румен Нечев

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сборна изложба графика реди Галерия Ларго

Колекция графики на художници от цял свят, участници в организирания от галерията през 2016 година Международен Екслибрис Конкурс Варна представя Галерия Ларго. Откриването на вернисажа е на 3 февруари, петък, от 14:00 до 20:00 часа, когато ще бъде представено и ателие за рамки, което вече функционира в галерия „Ларго“.

 

Във второто издание на конкурса творби за участие изпратиха 319 художници от 46 държави, от които за изложбата и каталога бяха селектирани 138 автори от 36 страни. Ограничено от пространството на галерията, журито избра за представителната експозиция по една творба от всеки селектиран автор, въпреки че по-голямата част от тях бяха изпратили по няколко нови, създадени в последните две години, екслибриса. Отчитайки големия интерес към конкурса, галерия „Ларго“ отново организира сборна изложба „Екслибрис Презареждане 2“, като продължава традицията да показва невключени в конкурсната изложба графики.

 

Изключителни екслибриси, изпълнени в различни графични техники – офорт, литография, мецотинто, акватинта, полимерна гравюра, линогравюра, дървогравюра и доста други, по-рядко използвани техники, ще бъдат експонирани на вниманието на варненци за почти два месеца. Освен майсторското преге на Мая Чолакова и Людмил Методиев, ще видим още две работи на младия, но невероятно талантлив варненски автор Петър Чиновски. С радост показваме нови екслибриси на Алперен Гюлду и Шукрю Ертюрк от Турция, на Владислав Квартални и Александър Улибин от Беларус, на Кристина Гладис Муньос и Маурицио Шварцман от Аржентина. Ценителите ще видят графики на украинците Руслан Агирба и Уляна Турченко, на авторите от Чешката Република Рената Реа Симликова, Гюнтер Хубер, Яна Вакова и още над 20 творци от цял свят.

 

По покана на галерията специално участие в изложбата ще вземе именитият пловдивски художник Румен Нечев. Той ще се представи с няколко малки графики, изпълнени с познатата на варненските ценители смесена техника. За автора доц. д-р Галина Лардева казва “Румен Нечев е от поколението художници, които осъвремениха и обогатиха традиционното схващане за българската графика, преминавайки границите на черно-бялата схема и превръщайки графичния лист в уникално произведение на изкуството.” Творбите могат да бъдат разгледани до 20 март.

Четете още: И на 95 години Стоянка Мутафова на сцена

Коментари

Новини Варна