IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
11:01 | 5 февруари 2018
Обновен: 11:24 | 15 април 2024

Пет спектакъла ще представи варненският театър в София

Гастролът е ежегоден, но е рекорден броят на заглавията

По материала работи: Слав Велев
Пет спектакъла ще представи варненският театър в София

Пет спектакъла на пет сцени ще представи Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ при тазгодишния си гастрол в София. Инициативата е традиционна, но за първи път са подбрани толкова заглавия от афиша. Премиерите на всички бе през 2017-а.


Началото на гастрола в София ще бъде поставено с най-новата постановка на Варненския драматичен театър –

“Хенри IV”.

Тя ще се играе в Народния театър „Иван Вазов“ на 12 февруари от 19 часа. Премиерата на постановката на Лилия Абаджиева бе в началото на декември. Тя прикова вниманието на ценители и критици с иновативния си подход и силна актьорска игра. Благодарение на умелите режисьорски решения и завладяващите сценични превъплъщения на актьорите до публиката достигат силните послания на автора Луиджи Пирандело. Спектакълът задава вечния въпрос „Кой съм аз?“ Объркан, но на практика достатъчно наясно със себе си, за да избере лудостта съвсем съзнателно, Хенри на Пирандело не е историческа личност. Не случайно авторът не му дава име, защото Хенри може да бъде всеки от нас. Подобно на героя, който потъва в собствен свят, забравен от най-скъпите на сърцето му хора – приятеля и любимата, всеки избира собственото си бягство от онова, което го кара да се чувства неудовлетворен.

В ролята на Хенри ІV, разбира се, е неповторимият Стоян Радев. В ролята на маркиза Матилда Спина е Веселина Михалкова, Цветина Петрова се превъплъщава в образа на нейната дъщеря Фрида. Един от новите актьори във варненската трупа, познат от участието си в „Комичната илюзия“ – Ненчо Костов, влиза в образа на маркиз Карло ди Ноли, Симеон Лютаков е барон Тито Белкреди, Васил Ряхов - доктор Дионизио Дженони, Ландолфо (Лоло) - Пламен Димитров, Ариалдо (Франко) - Станислав Кондов, Бертолдо (Фино) - Константин Соколов.

 

 

На 13 февруари, отново от 19 часа, но на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“, варненската трупа ще представи пред софийска публика Тургеневия

„Месец на село“.

Режисьор на спектакъла е Стилиян Петров. Това е драматична история, в която са заплетени съдбите на няколко персонажа, борещи се с любовни трепети, несъвместими с общоприетите норми. Героите се оказват подвластни на страстта и все по-малко верни на разума. Колкото повече се отпускат в прегръдката на сладострастието, толкова повече се губят в реалността. Постановката търси отговора на въпроса докъде може да доведе всичко това. В ролите публиката ще види  Даниела Викторова, Стоян Радев, Цветина Петрова, Валери Вълчев, Николай Божков, Пламен Димитров, Юлияна Чернева, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Константин Соколов, Николай Кенаров и Алекс Маринков.

 

Подаръкът за всички влюбени на 14 февруари ще е

„Комичната илюзия“

от Корней. Спектакълът ще се играе в театър „Българска армия“ от 19 часа. Постановката на младия режисьор Васил Дуев беше представена премиерно през лятото на сцената на Римските терми.

 

„Мисълта, че светът и театърът представляват една „комична илюзия“, ме привлече най-силно към творбата на Пиер Корней - екзистенциалната усмивка, която авторът предлага като позиция спрямо тази велика измама за смислеността на театралното изкуство и човешкото битие. Вдъхнови ме този едновременно артистичен, патетичен, положително ироничен и честен поглед върху сътворяването и съществуването“, разкрива режисьорът Васил Дуев. Според него сюжетът е бунтарски и представя един свръхживот, изпълнен с приключения. „Мисля, че подобни силни текстове се доближават най-много до възможността на сцената да се случват години в рамките на два часа“, допълва режисьорът. Забележителни дебюти в тази постановка направиха три от най-младите лица на Варненския театър - Ненчо Костов в ролята на Клендор, Ивайло Иванов – като Адраст, и  Сабина Коен - Лиз. Много страст в своите сценични превъплъщения влагат и някои от най-популярните и обичани актьори  - Цветина Петрова, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Стоян Радев и Николай Кенаров.

 

 

Спектакълът за деца и юноши

„Сън“,

който впечатли и възрастни зрители, ще бъде представен пред софийска публика на 15 февруари от  11, 14 и 18 часа в театър „Театро“. Автор на текста е Магда Борисова, режисьор на постановката – Стоян Радев. В ролята на главния герой Тони е Георги Няголов. В своя сън той се среща с приказните персонажи на Сладкаря (Валери Вълчев), Банкерката (Цветина Петрова), кучето Ралф (Николай Кенаров), Феята на зъбчето (Биляна Стоева), Феята на радостните игри (Веселина Михалкова), Феята на сдобряването (Даниела Викторова), Феята на блестящите идеи (Теодора Михайлова), Големия вълшебник (Константин Соколов), Доктор Сън (Николай Божков), Библио (Гергана Арнаудова), Текаря (Милена Кънева). В ролята на майката е Юлияна Чернева.

 

„Сън“ е представление за зрители от 7 до 107 години. „Звучи като рекламен слоган, но всъщност не е, категоричен е режисьорът Стоян Радев. - В началото подходихме към „Сън“ като към представление за деца, но се оказа, че възрастните също се припознават в него, откриват теми, които ги вълнуват, и други, които са оставили в детството си.” И режисьорът на „Сън“ Стоян Радев, и авторката Магда Борисова, както и всички актьори, които участват в представлението, са единодушни, че не е по-трудно да се привлече детското внимание, но е по-отговорно. „Много искам посланието, което достига до децата чрез мен, да е точно, искрено и неподправено. Не искам да ги подведа по никакъв начин“, казва актрисата Биляна Стоева. „За деца се играе откровено. Не трябва да се подценяват като зрители, не трябва да се играе инфантилно“, допълва Даниела Викторова. „Най-хубаво е, когато видя детските усмивки накрая. Един салон, пълен с усмивки и блеснали очички… Емоцията е невероятна. Тогава си даваш сметка, че всичко си струва“, смята авторката Магда Борисова.

 

Последният спектакъл от гастрола на Варненския драматичен театър в София е

„Приятели?“

от Здрава Каменова и Калин Ангелов. Постановката е първи режисьорски опит на младия актьор Николай Кенаров. Спектакълът ще се играе на 16 февруари от 19 часа в „I am studio”. В камерната постановка участват Константин Соколов и Валери Вълчев.Спектакълът търси отговор на въпросите как се сприятеляваме и можем ли на практика да бъдем толкова близки, колкото ни се иска...


Полина Петрова

Четете още:

Веселина Михалкова: Аз съм щастлива актриса!


Адриан Филипов: Актьорът трябва да е готов на всичко!


„Паметта на водата” – представление за любов и хармония

 

Изневярата е сложно явление, показва в постановка Костадин Бандутов

 

Екипът на постановката „Сън“: Да се твори за деца е отговорно и много приятно!

 

Комедия за грешките, които допускаме, поставя Костадин Бандутов на варненска сцена

 

Моноспектакъл за живота на Яворов впечатли варненски ученици

 

Коментари

Новини Варна