IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:26 | 14 май 2018
Обновен: 23:33 | 18 април 2024

Пет нови скулптури ще украсят курорта Св. св. Константин и Елена

За първи път пленерът „Докосване до природата“ е с международно участие

По материала работи: Слав Велев
Пет нови скулптури ще украсят курорта Св. св. Константин и Елена

Пет нови скулптури ще украсят и това лято парковото пространство на курорта Св. св. Константин и Елена. За четвърта поредна година пленерът „Докосване до природата“ събра творци, които да разкрият дарбата си на открито, край брега на морето. Организатор на форума е фондация „Св. св. Константин и Елена“. Събитието се провежда със съдействието на община Варна. През тази година за първи път пленерът е с международно участие. Творческа енергия обменят скулптори от Македония, Украйна и България. Произведенията и тази година ще са от русенски варовик. Очаква се да бъдат готови до 23 май.

 

За четвърта поредна година във форума се включва Николай Йотов. Проектът му е озаглавен „Морски шир – безкрай“. В предишните издания на пленера Ники реализира „Камъче“, „Фигура“ и „Натура“. Основната концепция на проекта му тази година е съсредоточена в идеята за безкрайната и необятна морска шир.

 

 

 

Кирил Георгиев е друг от традиционните участници в пленера „Докосване до природата“. Той се е включил в три от изданията до момента, като изключение прави само форумът през 2017-а, когато задачата беше да се работи с дърво. През тази година Кирил ще реализира проекта си  „Вълната – любовта на вятъра и водата“. Авторът ще пресъздаде концепцията, че вятърът е силен, завладяващ и непокорен и предизвиква нежността, финеса и грацията на водата. Играта между тях ражда вълната, която е водата във вятъра и вятърът във водата.

 

 

 

Милен Василев е третият български участник в тазгодишното издание на пленера „Докосване до природата“. Той работи върху творба, озаглавена  „Морска вълна“, а внушението на проекта е, че тя е непокорна и не може да бъде поставена в рамка, не може да бъде опитомена.

 

 

 

Атанас Атанасоски от Македония е единият от двамата чуждестранни творци, които се включиха в четвъртото издание на пленера „Докосване до природата“. Скулпторът работи по проекта On The Horizon. Атанас Атанасоски има докторска степен по стенопис и скулптура от скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“, както и повече от 40 реализирани изложби и симпозиуми - в Ню Йорк, Виена. Абу Даби, Лондон и др. В композицията си творецът ще представи любовта между морето и небето, там, на хоризонта, където те се срещат и докосват. Понякога тяхната любов е тиха и спокойна, но друг път е буреносна и изпепеляваща.

 

 

 

Украинският творец Юрий Миско е с над 30-годишна професионална кариера. В биографията си има множество награди, изложби, симпозиуми, негови творби са притежание на частни колекции и галерии. Ще претвори историята на вълната, защото всяка капчица е свидетел на много истории, дори чудеса. Вълната няма очи, но може би е виждала много повече от нас хората, и тя знае, че където има любов, няма грях.


Полина Петрова

 

Четете още:

Петима скулптори вдъхват живот на камъка по време на пленера Докосване до природата

Очаква се международно участие на пленера Докосване до природата догодина

Скулптори творят с вдъхновение и отдаденост в курорта Св. св. Константин и Елена (СНИМКИ)


 

 

Коментари

Новини Варна