IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
16:47 | 16 май 2018
Обновен: 20:23 | 28 април 2024

Петима творци ваят море от камък в курорта Св. св. Константин и Елена

Пленерът „Докосване до природата“ е един от най-добрите, в които съм участвал, заяви македонският скулптор Атанас Атанасоски

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Четвъртото издание на пленера „Докосване до природата“ тече в курорта Св. св. Константин и Елена. Темата тази година е „Морски истории“. За първи път пленерът, организиран от фондация „Св. св. Константин и Елена“, е с международно участие. Подадени са 32 проекта, като половината са на чуждестранни автори. Сред кандидатите има творци от Иран, Австрия, Румъния, Македония, Украйна, а запитвания са отправили скулптори от Индия и Турция. Пет са проектите, одобрени от журито на пленера, два от тях са на чуждестранни автори – македонеца Атанас Атанасоски и украинеца Юрий Миско.


 

„Идеята ми е от камък да направя вода, каквато е темата на пленера – „Морски истории“. Както се казва, да стиснеш камъка и вода да потече. Материалът, с който работим, не е точно камък, това е по-скоро варовик и той е много мек, а аз предпочитам по-твърдите. Добре е в случая, че мога повече да творя с ръце, не е нужно да използвам машина, с която човек може да се нарани“ – коментира пред екип на Медийна група „Черно море“ Юрий Миско.

 

„Доволен съм от организацията на пленера, тя е подобна на нашата в Украйна. Аз пътувам много заради изкуството си, поне седем пъти годишно ходя в чужбина“, разкри опитният творец.

 


 

 

Пленерът в курорта Св. св. Константин и Елена е един от най-добрите, в които съм участвал, категоричен бе македонският скулптор Атанас Атанасоски.

„Не съм мислил, че форум на подобно ниво може да се организира на Балканите. Аз често пътувам за пленери. Бил съм в Австрия, Словения, Сърбия… В България също съм участвал в различни прояви – в Троян за керамика и в Кранево за хартия. Силно съм впечатлен от организацията и условията, които се предоставят в курорта Св. св. Константин и Елена. Надявам се и следващата година да бъда одобрен за участие тук. Бих дошъл винаги с голямо удоволствие на това хубаво място“, допълни македонският творец. В рамките на четвъртото издание на пленера „Докосване до природата“ той работи по проекта „На хоризонта“.

„Вдъхнови ме магията, която се получава при срещата на вятър, слънце и море. Това е хипнотизираща игра, в която се ражда вълната. Проектът ми е художествена интерпретация на този момент. Подготвих го, като се съобразих с материала, от който ще го изпълнявам – варовик. Не познавах добре този камък. Допада ми, че е по-мек и позволява да се опитват различни неща с него. Както вятърът си играе с водата, така и аз си играя с камъка. Тече комуникация помежду ни“ – разказа той.
 

 

 

Кирил Георгиев е сред традиционните участници в пленера „Докосване до природата“. Той е творил в три от четирите му издания до момента. Темата на произведението му този път е „Вълната – любовта на вятъра и водата“.

Идеята ми се породи от безкрайния кръговрат на природните сили“, сподели той.

 

На въпрос не е ли трудно подобна феерична тема да бъде претворена от материал като камъка, Кирил отговори: „Всичко зависи от проекта и идеята, по която се твори, както и от усещането на автора. Аз обичам да работя с камък. Темата е интересна и безкрайна, дава много възможности. Работата с варовик е приятна, но и предизвикателна. Той е мек и дава различни възможности, но същевременно трябва да се внимава, тъй като при един малко по-силен натиск може формата да бъде нарушена“.

 

Младият автор каза още, че всеки път се включва с радост в пленера в курорта Св. св. Константин и Елена, тъй като мястото и организацията на форума много му допадат. „Това, че готовите скулптури се излагат на открито в комплекса, е добра възможност, защото така творбите достигат до една по обширна публика. Щастлив съм, че тази година в пленера участват и творци от чужбина Аз като млад автор много се уча от тях. Общуването и с двамата е много интересно и приятно“, обобщи Кирил Георгиев.


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Пет нови скулптури ще украсят курорта Св. св. Константин и Елена

Петима скулптори вдъхват живот на камъка по време на пленера Докосване до природата

Скулптори творят с вдъхновение и отдаденост в курорта Св. св. Константин и Елена (СНИМКИ)

 

Още по темата:

Международен пленер по скулптура тече в курорта Св. Св. Константин и Елена (ВИДЕО)

 

Коментари

Новини Варна