IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:20 | 13 септември 2018
Обновен: 12:40 | 28 февруари 2024

Лица от различни светове показват в ГХГ „Борис Георгиев“ във Варна

Авторът на картините АниРоуз Нахабетян е арменка, родена в Иран, която живее и работи в Холандия

По материала работи: Пламен Янков
Лица от различни светове показват в ГХГ „Борис Георгиев“ във Варна

"Лица от различни светове" е най-новата изложба на Градска художествена галерия "Борис Георгиев". Авторът на картините АниРоуз Нахабетян е арменка, родена в Иран, която живее и работи в Холандия. "Още като съвсем млада открива изкуството като среда за професионална изява, бива подкрепена от семейството си, което е доста еманципирано за онова време в Иран. Съвсем млада заминава да учи графичен дизайн в Германия, в Brücke Hochschule Мюнхен. След това получава стипендия от най-големия всекидневник в Иран "Техеран Таймс" да учи италиански език в Торино, както и да задълбочи познанията си по графичен дизайн в Ealing Technical College в Англия. Това място е доста прогресивно за времето си, особено през 60-70 години на миналия век, когато АниРоуз учи там. Ealing Technical College в Англия завършват някои от най-прогресивните артисти на нашето време, сред които и Фреди Меркюри, както и много други писатели, журналисти, художници. Това учебно заведение изпреварва времето си и в средата на миналия век се занимава с теми като дигиталният свят и навлизането на телекомуникациите. Всичко това за нас днес изглежда като ежедневие, но тогава нещата са били още в зародиш.

 

 

 

След като завършва Ealing Technical College в Англия  тя се завръща отново в Иран, където е повишена в ръководител на отделите за маркетинг и графичен дизайн във всекидневника. Това е много специално време за нея като жена и млад професионалист, тъй като, когато тя стартира кариерата си, започва и т.нар. ислямска революция в Иран. Тази революция, както знаем, променя живота на хората, които живеят там по един много брутален и много радикален начин и след като вестникът затваря врати под натиск през 1983 г. тя търси убежище в Холандия.Там по това време художествените изкуства са много динамични, средата много бързо се променя - изникват Сдружения на художници, превземат се изоставени сгради, движението на изразяване чрез съвременно изкуство намира отклик във всекидневния живот на хората. АниРоуз бързо намира своята среда в Холандия. Може би и добрите й мениджърски способности и креативността й намират израз в това, че тя прави един от първите арменски културни центрове там, заедно с галерия от 200 кв. м в сърцето на Амстердам, които поддържа със собствения си труд до 2012 г., когато решава, че кариерата й трябва да приеме един по-интимен характер, да се обърне към себе си.

 

В Холандия тя става известна с тази галерия и с това, че представя художниците и изкуството по малко по нестандартен начин. Тя общо взето винаги изпреварва времето си. Поради тази причина я откриват големите художествени музеи, а и не само художествени като я канят да прави дизайна на изложбите им. Малко по-късно започва да прави и собствени концепции за изложби, две от тях се помнят и до днес - "Мечта за мир" в къщата музей "Ане Франк", както и изложбата, която се нарича "Арменците в Холандия - малко общество с големи традиции". Тази изложба прави едно визуално изследване за връзките на арменците с Холандия като се използват визуални исторически факти", разказа за медийна група "Черно море" Стела Костова, която е куратор на изложбата на АниРоуз Нахабетян в Градската художествена галерия във Варна. В работата си като творец АниРоуз използва живописни, скулптурни, керамични и бронзови техники в работата си. Реализирала е множество индивидуални и колективни изложби в Европа и САЩ. Представяла е арменски Хачкари (каменни кръстове) и ирански декоративни символи в мащабни художествени форуми като Международното биенале за съвременно изкуство Gyumri в Армения през 2002 и 2004 година. За нея критиците казват: "АниРоуз е художник в постоянна творческа еволюция; тя обаче остава вярна на себе си и на виждането си за света, което се възпитава от митичната и универсална грижа за човечеството и неговата съдба." Нейни творби присъстват в галерийни и частни колекции в Нидерландия, Армения, САЩ и др.

 

 

 

На въпрос как се стига до това АниРоуз да направи първата си изложба в България, точно в Градската художествена галерия във Варна, Стела Костова отговаря: " След като решава да затвори галерията си през 2012 г., тя се отдава на това да промотира собственото си творчество на художник. Тези платна, които са изложени при нас са част от многото, които е направила от 1991 г. до днес, когато е първата й самостоятелна изложба. Те са един вид картинен дневник на нейния живот, дневник на състоянията, които минава като човек, който се е сблъскал с проклятието може би да бъде винаги другият. - Първо като арменка в една предимно мюсюлманска държава като Иран, а след това и като бежанец в Европа. Решава да популяризира творчеството си и да намира сродни души със сродни истории навсякъде по света. В България идва случайно миналата година. Както тя казва, довела я една не толкова позитивна реклама за страната ни, но като човек, който е работил в рекламата знае, че и добрата и лошата реклама е реклама. Идва в България и избира Варна, за да представи своята изложба. В нашия разговор, когато се запознахме, тя каза, че избрала нашата галерия, защото само тя работи в понеделник, макар и само с административния си състав.  

 

Директорът на галерията Пламена Димитрова Рачева хареса изкуството и историята й и ето тази изложба е резултатът на едно такова интуитивно пътуване, на една случайност, на която сега всички можем да се насладим". Изложбата "Лица от различни светове" беше открита на 12 септември и може да се разгледа до 1 октомври. 

 

Четете още АниРоуз Нахабетян: Аз съм дете на света!

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна