IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:20 | 9 октомври 2019
Обновен: 19:07 | 19 април 2024

Новата си книга „Благовестието на думите“ представя във Варна Владимир Стоянов

Стихове, пиктограми и компактдиск със свои изпълнения е приготвил писателят, за когото „словото трябва да се слуша“

По материала работи: Слав Велев
Новата си книга „Благовестието на думите“ представя във Варна Владимир Стоянов

Литературна вечер по повод 60 години от рождението на поета, литературоведа, преводача и композитора Владимир Стоянов ще преживеят варненци в арт пространството на галерия „Маркони“ на 11 октомври от 18.00 ч. Ще бъдат представени новата му книга "Благовестието на думите" и компактдиска към книгата с авторски песни в изпълнение на поета. 

 

 „Благовестието на думите“ е новото словесно бижу на писателя Владимир Стоянов. Книгата е доста различна от традиционната представа и издателска практика. Авторът вижда буквите триизмерно, многопластово. Буквата за него не е просто писмен знак, а нещо по-голямо. И понеже не може да побере представите си за тези буквени знаци, той ги е изрисувал в новата си творба по нестандартен начин. Книгата е и художествен каталог, и стихосбирка, и музикално послание в компактдиск. Поетът с китара, е и композитор, изпълнител, словесен художник. „Събирането на трите изкуства като единно послание не е случайно. Музика, Слово и Изобразително изкуство/скулптура са взаимно свързани и взаимно се отразяват едно в друго.  И това е свързано още със самото начало на човешката цивилизация, когато говорим за синкретизъм на изкуството - т.е. и трите изкуства са триипостасни и съдържат в себе си освен своята конкретика останалите две. Затова не трябва да разделяме тези изкуства, а да се опитаме да ги обединим и да се върнем към изворите на живота и цивилизацията, когато всичко е било по-естествено и по-истинско, когато не е било необходимо да изглеждаш, а да бъдеш такъв какъвто си.

 

За него словото има триизмерност и не само, че вижда трите партитури на думите, но ги и показва нагледно за читателите. „Когато разговаряш с един човек, до него достига музиката на буквите. Освен това, той вече си представя образи. От трета страна долавя семантиката, смисъла на казаното. В зависимост от културата на отсрещния човек, той улавя посланието на казаното“. В новата си книга Владимир Стоянов е обрисувал множество пиктограми и акростихове. Дори и тези, които не са изучавали древни езици, могат да се докоснат до отшумели, вече изчезнали старобългарски букви, като например голямата и малката носовка, ижица и др. Авторът припомня, че в старобългарски език е имало 11 гласни, а днес са само 6. И в това свое произведение той залага на илюстрации, които са снимков материал от скулпторите на Христо Христов, защото смята, че те допълват написаното и изживяното най-точно. Освен стихове и пиктограми, в книгата има десетки авторски песни и инструментални композиции, както и компактдиск, в който ще чуем негови произведения, изпълнени от самия автор.

 

След всичко казано от този космополитен и фин познавач на българската и на славянската реч запомних, че словото трябва да се слуша. При това – да се слуша с всички сетива. Защото само така може да се уловят всичките му послания – музика, образ и смисъл. Има какво да научат читателите. А който желае да стане част от представянето на новото произведение, може да отдели от времето си и да отиде на 11 октомври от 18.00 ч. във варненската галерия „Маркони“.

 

Творчеството и трудовете на Владимир Стоянов са тясно свързани със славянознанието. Владимир Стоянов е член на Съюза на писателите на България, член е на градския съюз на писателите от Санкт Петербург и на Московската градска организация на Съюза на писателите на Русия. Той е един от основателите, организатори и участници в  Салона на изкуствата  във Варна, на писателските семинари с участието на Литературния институт „М.Горки“. Автор е на поетични и литературоведски книги и монографии, преводач и съставител на  билингвални поетични сборници, представили за първи път на български език такива явления в областта на руската и световна литература като Варлаам Шаламов, Владимир Набоков, йеромонах Роман и други.

Ели Маринова

 

Пл. Бешков: Децата имат отношение към изкуството, възрастните - често безразличие

Коментари

Новини Варна