Робърт Дауни Джуниър слага престилката на "Доктор Дулитъл"
Филмът - от днес в кината
Публикувана: 17 Jan 2020 | 13:11

Снимка: Форум Филм

Робърт Дауни Джуниър обича да се вмъква в образа на известни персонажи, вдъхвайки им ново амплоа със  специфичен хумор,  самоирония, а понякога и цинизъм. Такъв бе като Железният човек и Шерлок Холмс, а вече може да го видим в образа на Доктор Дулитъл. Известният герой, разбиращ езика на животните този път е особняк приключенец, загубил любовта, а и с това жаждата да общува с хора.Така с поредната екранизация на добре познатата история на Хю Лофтинг се залавят продуцентите Джо Рот и Джеф Кършенбаум, които имат достатъчно опит да претворяват приказки в съвременен вариант за големия екран. Зад тях стоят проекти като "Алиса в страната на чудесата", "Снежанка и Ловецът", "Господарка на злото", "Оз: Великият и могъщият". А Робърт Дауни приема ролята толкова лично, че включва и продуцентската компания Team Downey, чиито собственици са самия той и съпругата му Сюзън.В неговия доктор Дулитъл няма как да не се усети доза ексцентричност, която му позволява да се грижи не само за физическите проблеми на животните, но и да разрешава емоционалните им драми.Всъщност киното обича доста историята за ветеринаря, говорещ с хищници и домашни любимци. Преди време и Еди Мърфи сложи престилката на добродушния доктор. Този път, обаче мащабът е доста по-голям, а духът -  далеч по-приключенски.

 

Без да предполага, че ще уцели сложен етап от живота в Двореца, историята започва с проблеми именно в кралския двор. Кралицата (Джеси Бъкли) е болна и единственият, който може да я спаси е доктор Дулитъл. Той, обаче се намира  в сложен етап от живота си. Преди седем години героят е загубил любимата си съпруга и от тогава е изпаднал в летаргия, срасната с раста брада.Все пак героят се отправя на далечно и опасно пътешествие по вода, заснето внушително от Гейермо Наваро. Робърт-Джуниър е очарователен в тъгата и верността си към миналото. Превърнал се в капитан на кораб, героят му напомня за непокорния Джак Спароу. И макар екипажът му да не се състои от беззъби пирати, то може да се запомни със сигурност от поне толкова непокорни животни.

 

Именно отношенията между тях са ключовата свежест на екранизацията, режисирана от Стивън Гейгън. Огромната, но емоционално колебаеща се маймуна Чичи, подозрителната катерица, виждаща конспирация във всичко, по-далеко стоящо от опашката й, патицата, ръкомахаща зеленчук, убедена, че е скалпел, скатаващият се щраус, превърнат по неволя в кон са само част от забавните нюанси в продукцията.Акцентът е върху внушителното животинско присъствие, което впечатлява с  добре разгърнатите им образи. Разказаната история не пропуска да преоткрие душевността у всеки персонаж, придавайки му чар и неподправеност.  Не са за пренебрегване и образите на чирака Томи -  Хари Колет (детето актьор, познато от историческата драма "Дюнкерк",  префърцунения предател, изигран от Майкъл Шийн, както и отмъстителния тъст на доктор Дулитъл, в чийто образ влиза Антонио Бандерас.

 

Макар и с животни, историята е искрено човешка с тъгата по липсващите близки, с трогателната любов към миналото. Има предателство, интрига, тайни острови, за чиито намиране принос имат и обитателите на океанското дъно. А жестът е направен и към излязлата на мода напоследък фигура на дракона.Да не пропуснем, че животните, освен  запомнящи се с дълбоко анализиращият си нрав, са и изключително визуално направени, а гласовете им са поверени на актьорска свита, включваща Ема Томпсън, Рами Малек, Селена Гомес, Рейф Файнс, Марион Котияр, Октавия Спенсър...Така че препоръчително е филмът да се гледа със субтитри.

 

dnes.bg

 

Благотворителен концерт събира средства за Школото за незрящи

Коментари ( 0 )