IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
18:01 | 16 септември 2017
Обновен: 16:34 | 16 април 2024

Трафиканти и отчаяни мигранти създават румънски маршрут към Западна Европа

Пристигат с лодки през Черно море

По материала работи: Борис Проданов
Трафиканти и отчаяни мигранти създават румънски маршрут към Западна Европа

Докато пристигащите изтощени мигранти на средиземноморския бряг са нещо обичайно, подобна гледка на черноморското крайбрежие е необичайна. Но напоследък от Турция пристигнаха няколко групи мигранти и това предполага, че може да се появи и "румънски път" към Западна Европа.


Малко преди зазоряване в сряда (13 септември) около 150 души, една трета от тях деца, бяха спасени в Черно море. От средата на август това е петата лодка с мигранти, стигнала до румънския бряг. Пристигането на 570 иракчани, сирийци, афганистанци, иранци и пакистанци за по-малко от месец е много по-малко от мигрантския поток в Средиземно море.


Еврочленката Румъния не е част от Шенгенската зона и досега до голяма степен избягваше мигрантския наплив, наблюдаван по други места на континента през последните няколко години.


Последното развитие се наблюдава внимателно в страната.


"Това изглежда означава, че контрабандистите се опитват да намерят маршрут през Черно море", каза за АФП Кшищоф Боровски, говорител на Frontex, европейската служба за гранична охрана.


Контрабандистите търсят по-заможни имигранти, които да платят таксата за новия маршрут, избягващ Гърция, където пристигащите рискуват да бъдат депортирани по споразумение между ЕС и Анкара, обясни Мирча Мокану, ръководител на румънския клон на Международната организация по миграция (МОМ) в Румъния.


Преминаването между Турция и Румъния може да струва между 1000 и 3000 евро, добави той.


Въпреки това той се съмнява, че ще има прилив на лодки през студените месеци: "Десет пъти е по-трудно да се пресече Черно море от Средиземно море. Това е Черно море, и не заради цвета му, а заради опасността от бури. Преди лодката да влезе в пристанището, тя може да се преобърне няколко пъти", каза полицейският комисар Габриел Чърчез, който участваше в спасяването на мигрантите в сряда.


Мигрантите твърдят, че са готови на всичко, за да продължат, но пред тя се издигат пречки. В Тимишоара, близо до границата с Унгария, стотици бежанци изчакват възможността да преминат границата.


Прякото преминаване от Сърбия в Унгария стана невъзможно поради оградата от бодлива тел, издигната между двете страни. Но румъно-унгарската граница остава отворена.


Според румънската гранична полиция над 1200 души, опитали се да пресекат западната граница, са арестувани от началото на годината. Докато за цялата 2016 година техният брой е бил 900 души. Според МОМ 80 процента от опитите за пресичане на границата от опитите се провалят.

 

БГНЕС/АФП

Коментари

Новини Варна