Турска подводница акостира на морската гара във Варна (СНИМКИ)
Очакват се и два кораба на южната ни съседка
Публикувана: 30 Mar 2018 | 12:45
Снимка Пламен Гутинов

Турската подводница „Иньоню” (TCG I. Inönü) с командир капитан ІІ ранг Ерсой Акджа (CDR Ersoy Akca) акостира на морската гара във Варна. 

 

Очакват се и два кораба на южната ни съседка - патрулен кораб „Текирдаг” (TCG Tekirdağ) с командир капитан-лейтенант Емре Гьочмен (LT Emre Gocmen) и спомагателен кораб „Даръджа” (TCG Darica) с командир капитан-лейтенант Мустафа Джомук (LT Mustafa Comuk).

 

Те са част от участниците в ежегодното учение „Морска звезда-2018”, в което се включват сили и средства от турските военноморски и военновъздушни сили, както и кораби от бреговата охрана. Командир на групата кораби е капитан І ранг Гьокхан Гьок (CAPT Gokhan Gok).

 

Целта на учението, провеждащо се в акваториите на Черно и Мраморно море, е да подобри оперативния капацитет на участващите сили, да развие военната им готовност и да допринесе за морската сигурност в Черно море. Като част от програмата на учението са предвидени визити на отделни групи кораби в пристанища в Грузия, Русия, Украйна, Румъния и България.

 

По-късно днес командирът на групата, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с областния управител на Варненска област, с кмета на Община Варна и с командира на Пункт за базиране Варна.

 

Утре, от 10:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 16:00 ч. корабите, които ще са застанали на Морска гара Варна, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на Варна. При качването на корабите, на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.

 

През същия ден група военнослужещи от екипажите на турските кораби ще посетят гр. Добрич и ще поднесат венци на мемориалното военно гробище в града.

 

След снемането на турските кораби от Морска гара Варна, на 2 април 2018 г. те ще проведат учение от типа „PASSEX” съвместно с кораби от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби на българските Военноморски сили.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още от: Морски бизнес

Коментари ( 0 )