IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
15:57 | 9 януари 2020
Обновен: 22:34 | 18 април 2024

Откриха Морска астрономическа обсерватория във Варна

ВВМУ„Никола Йонков Вапцаров“ отбеляза 139 години от създаването си

По материала работи: Слав Велев
Откриха Морска астрономическа обсерватория във Варна

Морска астрономическа обсерватория беше открита във Висшето военноморско училище „Николай Йонков Вапцаров“ във Варна. Тя дава възможност да се изследват обекти от близкия Космос и Слънчевата система, а откриването ѝ беше в деня в който морското училище навърши 139 години.

 

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ отбеляза 139 години от основаването си с посрещане на бойното знаме, посрещане на Старшия началник и поздравително слово на Началника на училището. Тържеството уважиха замeстник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, офицери и общественици. Беше прочетен поздравителен адрес от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. Бяха наградени военнослужещи, цивилни служители и курсанти. Цветя бяха положени пред барелефите на изявени преподаватели в Алеята на преподавателя. Началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф.Боян Медникаров посочи, че университетът е най-високотехнологичният в системата на министерството на отбраната. В него, освен българи се обучават и близо 500 чужди граждани от 14 нации. Гордостта на училището е новоизградената Морска астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение. Новата научно-изследователска структура дава възможност да се изследват обекти от близкия Космос и Слънчевата система.

 

"На практика откриваме още едни нови очи на България към небето, каза доц. д-р Веселка Радева – ръководител на Планетариума във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Това е третата университетска обсерватория, имаме към Софийския университет, както и в Шуменския. Имаме голям екип от преподаватели и студенти, които са обучени и които вече имат доказани резултати. Ще се правят отворени врати, тоест отворени нощи, астропартита, така че ще бъде възможно и за граждани да наблюдават с нашите телескопи. Ще бъде модернизиран и планетариумът на училището, където ще бъде осигурен апарат за сферични прожекции. Висшето учебно заведение ще се сдобие и с дълбоководен басейн, който ще бъде използван за обучение по спасяване на екипажи при инциденти на море“, каза още доц. Радева.

 

Морската астрономическа обсерватория разполага с един телескоп, но предстои да бъде купена още техника.

Александър Йорданов

снимки Пламен Гутинов

Най-големият център за киберзащита ще бъде в морското училище

 

 

 

Коментари

Новини Варна