IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
16:39 | 17 декември 2018
Обновен: 23:32 | 17 март 2024

Предвиждат двукратни бонуси за общинските здравни и социални работници във Варна

Подписаните колективни трудови договори са социална защита за близо 1 200 души

По материала работи: Ставри Таргов
КТД в сферата на социалните дейности бе подписан от Веселин Рашев, председател на Синдиката на Българските учители, кмета Иван Портних и Стойко Атанасов – Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Варна(отляво надясно).

Общински колективен трудов договор(КТД) в сферата на социалните дейности бе подписан от кмета на Варна Иван Портних , Веселин Рашев, председател на Синдиката на Българските учители, и Стойко Атанасов – Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Варна.  От него ще се възползват 356 служители.

 

Той гарантира увеличение на възнаграждението с 10%, считано от 1 януари 2019 г., и  по една минимална работна заплата за празника на социалния работник през месец март и за Коледа.

 

Размерът на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е 1,5%, осигурени са средства и за надграждаща квалификация на всички специалистите, работещи в системата, не само за ръководните кадри.

 

Брутната работна заплата в сектора е 896 лв., като във връзка с това са заложени с 480 000 лв. повече.

 

Кметът официално връчи и вече подписания КТД в сферата на здравеопазването на д-р Веселина Божилова – председател на Териториален  координационен съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ – Варна.
Споразумението за периода 2018 - 2020 г. урежда трудовите и осигурителни отношения на работещите синдикални членове в сферата на детското и училищно здравеопазване на територията на община Варна и общинските предприятия „Комплекс за детско хранене“ и „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“.

 

В договора са запазени без промяна същите благоприятни условия за работниците и служителите, както заложените в предходния КТД. От придобивките по договора ще се възползват над  775 служители. Те ще получат допълнително възнаграждение за Деня на здравния работник – 7 април и също за Коледните празници. Запазват се договорените по-високи размери на основния платен годишен отпуск. Брутната работна заплата за детските ясли е 805 лв., за лекарските кабинети – 1009 лв.   

 

„Радвам се, че в навечерието на Коледните и Новогодишните празници подписваме колективните трудови договори в сферата на здравеопазването и на социалните дейности. Това е важна социална защита за близо 1200 души и доказателство, че община Варна е коректен работодател. 

 

Благодаря на синдикатите за активния диалог.  Вярвам, че това партньорство ще продължи да дава добри резултати“, каза кметът и припомни, че общината е подкрепила КТД и в секторите „Образование“, ОП „Спорт“.

 

Веселин Рашев, Стойко Атанасов и д-р Веселина Божилова благодариха на кмета и на община Варна за доброто сътрудничество.

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна