IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
16:38 | 7 януари 2020
Обновен: 03:30 | 27 март 2024

Варна директно ще се свърже с АМ „Хемус“

Възстановяват панорамния път за Златни пясъци, строи се ново кръстовище на ул. „Девня“

По материала работи: Борис Проданов
Варна директно ще се свърже с АМ „Хемус“

Качване на АМ „Хемус“, ремонт на ул. „Девня“

Проектът за качване на АМ „Хемус“ от ул. „Атанас Москов“ в момента се съгласува в Агенция „Пътна инфраструктура“. След съгласуването предстои издаване разрешение за строеж.

 

„Друг голям проект, по който ще работим, е изграждане на алтернативен път на ул. „Девня“ - от другата страна на жп релсите. Целта е този път да обслужва южната промишлена зона и пристанището. В момента тежкотоварният трафик върви по ул. „Девня“ и създава огромни задръствания, от втора - руши пътната настилка, включително и моста, а от трета – замърсява въздуха. Идеята е с изграждането на новото трасе тежкотоварният трафик да бъде отклоняван още от „Детелината“ край село Игнатиево, по ул. „Атанас Москов“ да се слиза на ул. „Девня“ и оттам да преминава по алтернативното трасе. Така той ще остава извън движението в градската част на ул. „Девня“, а от друга страна ще даде една добра предпоставка за развитието и на южната промишлена зона, на частните пристанища и естествено за обслужването на Пристанище “Варна – Изток“. Смятам, че този алтернативен път на ул. „Девня“ в перспектива ще може да бъде и обслужващата артерия за новия интермодален терминал. Това е амбициозна задача и една от стъпките за решаването на важни проблеми и от гледна точка на трафика, и от гледна точка на екологията във Варна, обясни Иван Портних.

 

Ремонт на панорамния път за Златни пясъци

Панорамният път за Златни пясъци в района на свлачището на местността „Трифон Зарезан“ ще бъде основно ремонтиран с 15 млн. лева от бюджета на регионалното министерство. Проектът е съобразен да не се засягат частни имоти. Още повече, че алтернативният път след Т-образното кръстовище е натоварен с тежък трафик и дори автобусите с туристи закъсняват за чартърите на летището. Сега следва процедура за избор на изпълнител, но до следващия летен сезон пътят ще бъде готов.

 

Новото кръгово на ул. „Девня“

За туристическия сезон трябва да заработи и новото кръгово кръстовище на ул. „Девня“, свързващо ул. „Г.Пеячевич“ и бул. „ В.Левски“. Това съоръжение е крайно нужно, за да се разтовари трафикът. Частта откъм центъра на града е готова, остава тази към магистралата. Проектно трябва да е готово през септември, но мисля, че за лятото ще сме приключили, убеден е Иван Портних.

 

Икономическа зона „Варна“

Общините Варна и Аксаково стартираха амбициозен проект, който в комбинация с предстоящото завършване на АМ „Хемус“ може да се окаже ключов за региона. Новата икономическа зона ще включва емблематични райони с промишленост, а с приемането на ОУП на Аксаково ще може да се мисли за инфраструктурни промени. За улесняване на трафика от „Детелината“ на Игнатиево ще се направи път към северните курорти, пристанище „Варна – Запад“ и Езерото с цел да се избягва преминаването през града.

 

Прочетете още: 

Две пристанища и парк разкрасяват кв.„Аспарухово“ във Варна

Сериозни инвестиции в културата, науката и историята във Варна

Спортната база на Варна се разширява с три нови комплекса

Две пристанища и парк разкрасяват кв.„Аспарухово“ във Варна

Ремонтът на „Кайсиева градина“ е сред приоритетите на Варна

 

Коментари

Новини Варна