IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
16:14 | 7 януари 2020
Обновен: 17:40 | 18 април 2024

Две пристанища и парк разкрасяват кв.„Аспарухово“ във Варна

Стартират и още нови социални услуги

По материала работи: Борис Проданов
Две пристанища и парк разкрасяват кв.„Аспарухово“ във Варна

Рибарското пристанище на „Карантината“

Като морска столица Варна безспорно има нужда от рибарско пристанище. По рибарското пристанище в местността „Карантината“ се работи усилено и строителните работи напредват сериозно, посочи кметът Иван Портних при предстовянето на 20 проекта за 2020 г. Морската част е завършена, започната е наземната сграда, която ще изпълнява обществени функции. Там ще е и рибната борса. Мястото трябва да се превърне в голяма атракция както за варненци, така и за гостите на града, обобщи кметът.

 

Пристанището на „Рибни ресурси“

Правителството ни прехвърли рибарското пристанище на „Рибни ресурси“, припомни кметът. Целта е освен основната му дейност да се развие и туристическа. На кея могат да акостират корабчета, които изпълняват атракционна дейност и превози във Варненското езеро. Така маршрутът Морска гара - „Аспарухово“ - Белослав (подводницата-музей „Слава“) ще бъде интересен и търсен от варненци и гостите на града. За поддръжката на корабчетата общината търси публично-частно партньорство, защото това е специфична дейност.

 

Паркове в „Аспарухово“ и „Младост“

Териториите на юг от Аспаруховия мост ще се развиват и ще се превърнат в новата Морска градина на Варна. Предвиден е строеж само на санитарни помещения за майки с деца, тоалетни и др. Аспаруховият вал трябва още да бъде социализиран и след изграждането му там ще има Музей на открито. Срещу параклиса в район „Младост“ също ще има парк, който да допълни построеният вече в кв. „Възраждане“.

 

Социални проекти

Община Варна е пример за грижи в социалната сфера в страната. В изпълнение на Социалната програма се реализират 59 социални услуги, от които 38 с финансиране от държавния бюджет, а 21 с местно финансиране. 27 от тях са за деца и младежи, а 32- за възрастни хора. Центърът за подкрепа на лица с увреждания в „Аспарухово“ ще отвори врати до средата на лятото. Там 30 нуждаещи се ще получават дневна грижа, 4 – заместваща, а 60 – мобилни. За страдащите от деменция се ремонтира сграда, където ще получават социална услуга.

 

С екологични проекти Варна улеснява трафика в града

Сериозни инвестиции в културата, науката и историята във Варна

Спортната база на Варна се разширява с три нови комплекса

Ремонтът на „Кайсиева градина“ е сред приоритетите на Варна

Варна директно ще се свърже с АМ „Хемус“

Коментари

Новини Варна