IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
16:29 | 7 януари 2020
Обновен: 15:14 | 17 април 2024

Сериозни инвестиции в културата, науката и историята във Варна

„Дупката“ изчезва ремонтират Филиала на театъра, а Математическата гимназия ще има нова сграда

По материала работи: Борис Проданов
Сериозни инвестиции в културата, науката и историята във Варна

Превръщане на „Дупката“ в рекреационна зона

С финансовата подкрепа на правителството зоната на т.нар. „Дупка“ във Варна вече е изцяло общинска собственост и предстои тази язва в сърцето на града да бъде затворена. Анкета на общината установи, че варненци и експерти считат мястото за подходящо за многофункционален културен център с внимателно експониране на археологията или за парк. Зоната е ключова за града и затова ще бъде обявен международен конкурс за социализирането й.

 

Новата сграда на Математическата гимназия

Районът на Електротехникума и новата сграда на ИУ – Варна, ще се превърне в образователен кампус – там е предвиден и терен за Математическата гимназия. Образованието е приоритет за община Варна – над 30% от общия бюджет са заложени в тази сфера, обоснова се още кметът Иван Портних при представянето на 20 проекта на 2020 г. Той потвърди готовността на общината да се премине на едносменен режим на обучение.

 

Ремонт на филиала на Театъра

Над 7,1 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт, реконструкция и модернизация на сцена "Филиал"в театъра. Основният ремонт на сградата  ще започне след това, като трябва да приключи до 2021 г., когато Варненският театър ще чества вековен юбилей. Тази сграда е част от емблематични за града ни постройки – Юнашкия салон, Дома на флота, ОД на МВР. Укрепени са и частни сгради – паметници на културата.

 

Прочетете още: 

Две пристанища и парк разкрасяват кв.„Аспарухово“ във Варна

С екологични проекти Варна улеснява трафика в града

Спортната база на Варна се разширява с три нови комплекса

Варна директно ще се свърже с АМ „Хемус“

Ремонтът на „Кайсиева градина“ е сред приоритетите на Варна

 

Коментари

Новини Варна