IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:58 | 26 април 2016
Обновен: 12:04 | 12 април 2024

50 варненски младежи в неравностойно положение ще получат работа и обучение

Вижте повече за шанса им

По материала работи: Юлиян Атанасов
50 варненски младежи в неравностойно положение ще получат работа и обучение

Общо 47 души на възраст между 18 и 29 години е обхванал проектът „Център за младежко развитие“, който цели да помогне на млади хора в неравностойно положение да получат шанс за работа и обучение. Всички лица, на които е оказана помощ и съдействие, са представители на етнически малцинства, преживяли са трафик или насилие, имат физическо или умствено увреждане, членове са на семейства с ниски доходи или пък са намират в ситуация извън образование, заетост или обучение, научи Moreto.net.Проектът, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, приключва в края на месец април.

 

В резултат на работата на кариерните консултанти някои от младежите са регистрирани в бюрата по труда, други ще бъдат наети на стаж. Осем души са включени в квалификационен курс за готвачи, градинари, шофьори на товарни или пътнически превози, автомонтьори и бизнес администратори. Също толкова участват в курс по английски език, а 5 са включени в международни неформални обучения за младежи. Вече седем души са започнали работа-петима в България и двама в чужбина. Един от обхванатите млади хора е получил финансова подкрепа за стартиране на собствен бизнес, а други 2 – ма са подготвили бизнес планове и очакват да разберат дали ще получат средства в края на месеца.Две момичета участват в доброволчески дейности. Половината от включените участници са преминали обучение „Къде и как да търся работа?”, което да им помогне да се представят по-добре пред работодатели.

 

Основните затруднения, с които са се срещнали консултантите при работата си, са, че някои от младежите са с много ниско образование – имат изкаран само 1-ви клас или до 4-ти клас. Това затруднява тяхното включване  в квалификационни курсове или пък шофьорски курс. След приключване на проекта „Център за младежко развитие“, консултантите на организацията „За теб“ ще продължат работа, за да помагат на възможно най-много младежи да развият своите лични и професионални умения и да са успешни на пазара на труда. Повече информация може да бъде получена на www.foryoubg.org .

Коментари

Новини Варна