IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
08:50 | 13 септември 2017
Обновен: 00:59 | 10 април 2024

Полицаите на нов национален протест утре във Варна

Служителите на МВР искат по-високи заплати със задна дата от 1 февруари

По материала работи: Борис Проданов
Полицаите на нов национален протест утре във Варна

Полицаите излизат на нов национален протест, който ще се проведе паралелно в София и Варна в четвъртък.


Това обявиха от синдикатите в МВР снощи след заседанието на Съвета за социално партньорство, председателствано от зам.-министър Стефан Балабанов.


Полицаите организираха национален протест на 5 юли, след което проведоха серия локални прояви с искане за по-високи заплати, както и изцяло нов ведомствен закон, който да разреши трупаните с години социални проблеми в системата.


Досега управляващите склониха единствено да изплатят обезщетения за неполучени през последните години униформи, приемайки спешна поправка в ЗМВР, която даде възможност да бъдат отпуснати 30 млн. лева за потърпевшите служители.


"Считаме, че протестът е ефективно средство за постигане на исканията, когато няма диалог, така че всички, които мислят, че си струва да се борят за правата си, да живеят при по-добри условия, при по достойно заплащане на труда, смятаме, че ще ни подкрепят", коментира Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност пред БНР.


По време на заседанието на Съвета за социално партньорство от ръководството на МВР изнесоха разчети, според които са необходими 136 млн. лева, за да се удовлетворят исканията на полицаите.

 

mediapool.bg

 

Още по темата: Близо 140 млн. лв. годишно, за да бъдат увеличени заплатите в МВР с 15%

Коментари

Новини Варна