IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
12:47 | 27 ноември 2017
Обновен: 19:29 | 15 май 2024

Система ще предупреждава за наводнение на реките Камчия и Провадийска

Изпълнението и предстои, разработват се подобни за всичките ни големи реки

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Пламен Гутинов

Предстои изпълнение на система за ранно предупреждение за предстоящи наводнения при реките - каза Светлана Пенчева – директор на Дирекция „Планове и разрешителни“ в Басейнова дирекция „Черноморски район“ по време на трета обучителна кампания по проблемите, свързани с наводненията, която се провежда във Варна. „Бенефициент на тази програма е Министерството на околната среда и водите.  На първи етап тя ще бъде разработена за р. Искър, след което ще обхване и останалите три Басейнови дирекции. За Черноморски район се предвижда приоритетно тя да бъде разработена за р. Провадийска и р. Камчия. Това са най-големите поречия на големите ни реки. Предвижда се изпълнението и да се реализира по Оперативна програма „Околна среда“ като е трябвало да стартира още тази година“, допълни Пенчева.

 

Срещите с компетентните органи по проблемите на наводненията и борбата с тях се провеждат в хотел „Голдън тюлип“ в морската столица. Бяха проведени по една среща в Бургас и една - в Шумен. Участват всички общини и регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“. На тази среща се изясняват всички дейности и отговорности за информиране и спасяване на населението от наводнения.

Ели Маринова

Снимка Пламен Гутинов

 

Четете още: Как да реагираме при наводнение?

Проф. Колев: Система за ранно оповестяване би предпазила от щети при наводнения

Система за ранно алармиране е спасила селища в Бургаско при последното наводнение

Коментари

Новини Варна