IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:04 | 1 декември 2017
Обновен: 22:15 | 23 април 2024

Общинският съвет одобри изграждането на индустриално технологичен парк във Варна

Теренът ще обхване общинска, държавна и частна собственост, които се намират се в района на Южна промишлена зона

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка Пламен Гутинов

С 34 гласа  „за“, 0 – „против“ и 6-ма „въздържали се“ Общински съвет Варна одобри по същество учредяването на акционерно дружество с общинско имущество с наименование „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД. Капиталът ще се сформира от 100 000 лв. от бюджета на общината и 2 232 150 лв. от апортирането на имот на Острова с площ около 42 дка. Сред учредяване на „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД капиталът на дружеството ще се вдигне, а националната компания „Индустриални зони“ ще изкупи 50% от акциите. Другата половина остава за община Варна. Предвижда се зоната да обхване още терени – общинска, държавна и частна собственост, които се намират се в района на Южна промишлена зона.

 

Привличането на всякакви инвеститори е приоритет за „Индустриално-технологичен парк Варна“ ЕАД. Делът на индустрията в икономиката, съответно БВП на Варна ще се увеличат. Прехвърлянето на акции от дружеството на трети лица ще бъде забранено. Изключение от това правило е, че акциите ще могат да се купуват от трето лице при условията, определени за приемане на нов акционер. Решението за включване на нов акционер ще се взема от Общото събрание на акционерите, като за прехвърляне на акциите ще е необходимо квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала, се посочва в проектоустава. Трето лице може да придобива акции от капитала на дружеството само след предварителното съгласие на Общото събрание на акционерите, дадено с нарочно решение за приемане на нов акционер и за прехвърляне на акциите, прието с мнозинство 3/4 от капитала. Квалифицирано мнозинство ще е необходимо и за обезпечаване на задължения на акционер или на трети лица с акции от капитала на дружеството, както и за извършването на всякакви други разпоредителни действия.

 

Четете още: Одобриха промени в проектоустава на новия индустриално-технологичен парк

Коментари

Новини Варна