IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
18:00 | 14 септември 2017
Обновен: 18:11 | 24 февруари 2024

Китай проявява нарастващ интерес за туризъм към Варна

Посланикът на азиатската страна посети за втори път града ни и обсъди още възможности за бизнес и културен обмен

По материала работи: Борис Проданов
Китай проявява нарастващ интерес за туризъм към Варна

Посланикът на Китай Н. П. Джан Хайджоу проведе среща с кмета на Варна Иван Портних. Оказа се, че морската столица е привлекателна за туризъм, инвестиции, търговия, бизнес, икономика и културен обмен за азиатската страна.

 

„Има възможности за популяризиране на Варна като туристическа дестинация в Китай за предстоящата 2018 г. Работим съвместно с Министерството на туризма. Обсъдихме сътрудничество в различни сектори на икономиката, включително и земеделието. Има интерес към нашата селскостопанска продукция, надяваме се да намерим все повече възможности за сближаването на бизнеса на Варна с китайски партньор в създадените икономически зони. Изведохме като акцент сътрудничеството ни в ІТ сектора, който ние развиваме приоритетно. Културният обмен ще продължи и ще го надграждаме“, каза Иван Портних.

 

Н. П. Джан Хайджоу е за втори път в „прекрасния град Варна“.

 

„За мен е чест отново да съм тук. Искам да ви поздравя за успехите. Знам, че сте побратимени с нашето пристанище Нинбо. Китай и България са приятелски страни и на тази основа градим плодотворно сътрудничество в различни отрасли и социални сфери. Разменихме вече идеи за културата, туризма, земеделието и ІТ индустрията. През 2018 г. имаме Година на туризма, което е голяма възможност. За 2016 г. над 18 000 китайци са посетили страната ви, за Европа цифрата е над 12 млн. Ние сме огромен туристически пазар“, изтъкна посланикът.

 

В областта на земеделието интересът е към виното, розовото масло, млечните и фуражните продукти. Предстои създаването на съвместен експериментален парк. Потенциалът ще се увеличи, след като двете страни ратифицират съответните документи.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: От четвъртото пристанище по товарооборот в света проявяват интерес към варненския порт

Коментари

Новини Варна