Мария Габриел: Варна е люлка на цивилизацията на Европа
Eврокомисарят беше запознат с проекта за новата библиотека
Публикувана: 28 May 2018 | 15:47

Проектът на новата сграда на библиотеката във Варна представи кметът Иван Портних на Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, която приветства инициативата. Повод бе форумът на „Европеана“ – платформа, която обединява дигитализирани изображения на европейското културно-историческо наследство, който се проведе в галерия „Графит“. Организатор на събитието беше Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, а срещата откри директорът на културната институция Радка Калчева.

 

„Оценявам високо предоставената възможност да бъдем домакини на това събитие като част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС и като принос към Европейската година на културното наследство. Гордеем се с факта, че нашата библиотека бе първият участник от България в „Европеана“ и до момента генерира огромен брой записи, които съхраняват историята и културата на Варна и България“, каза при откриването на събитието кметът Иван Портних.

 

Той припомни, че Варна е първият град в България, който от 30 г. ще строи нова библиотека.

 

„След проведен международен конкурс с над 300 идейни проекта от цял свят избрахме холандски екип. Разрешителното за строеж е вече факт, предстои избор на изпълнител. Вярвам, че с общи усилия Варна ще има свое ново модерно културно пространство. А дигитализацията на книжното богатство ще продължи да бъде част от стратегията на общината за съхраняване на културното богатство на Варна“, обобщи кметът.

 

„Искам специално да благодаря за домакинството на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“  - Варна, защото Вие ни показвате още веднъж колко е важно да продължим да подкрепяме библиотеките. Защото те са хранилище на нашата история, дом на знанието в нашето настояще и без тях не бихме могли да гледаме толкова уверено към бъдещето“, каза еврокомисар Мария Габриел.

 

Тя припомни, че тази година се отбелязва 10-годишнината от създаването на „Европеана“ и Европейската година на културното наследство.

 

„Дошъл е моментът, когато политическото лидерство и цифровите технологии трябва да бъдат обединени в търсене на нови начини за опазване и защита на културното ни наследство, което е и крайъгълният камък на нашето общо европейско бъдеще. И защо това да не започне от Варна? Защото Варна има специално място в европейската и световната история като люлка на цивилизацията на Европа. Доказва го и разкриването на Варненския некропол. През вековете изобретенията са създали нови начини за съхраняване на нашето културно наследство. Сега отговорността е наша за постигане на напредък в тази посока с помощта на новите технологии. И в това отношение искрено вярвам, че цифровите технологии са една безпрецедентна възможност за запазване на данните без ограничение във всякаква форма аудио, видео, текст, двуизмерна или триизмерна картина. Но още по-важното предимство на технологиите е уникалната им способност да улесняват достъпа до наследството и „Европеана“ е точно това“, каза Мария Габриел.

 

Тя допълни, че в момента в сектора на културното наследство на Европейския съюз работят 300 000 души, но в ЕС има близо 8 млн. работни места, които са косвено свързани с него.

 

Лектори на конференцията бяха проф. Пиер Луиджи Сако от Миланския университет и Хари Фервайен - изп. директор на фондация „Европеана“. Конференцията уважиха евродепутатът Емил Радев, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов. Поздравителен адрес от името на Вежди Рашидов – председател на Комисията по култура в Народното събрание, прочете Емилия Милкова, народен представител.

 

По време на форума Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ получи най-високото отличие на Министерството на културата - почетен знак „Цар Симеон“, от зам.-министър Румен Димитров.

 

Прочетете още: Скоро обявяват първите 1000, спечелили безплатен публичен WiFi

Коментари ( 0 )