Събират пари за паметник на загиналия пилот на "Пантер"
Освен това Георги Анастасов бе повишен посмъртно в "майор"
Публикувана: 19 Jun 2017 | 12:37

Колегите на загиналия пилот на "Пантер" Георги Анастасов са решили да дарят лични средства, за да му издигнат бюст-паметник до една година, съобщава "Труд".

 

Анастасов бе командир на вертолет "Пантер", който падна и се разби в морето на 9 юни т.г. по време на тактическо учение "Черно море-2017" при маневра след артилерийска стрелба по надводна цел.

 

Колегите на загиналия – капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов се спасиха, благодарение на самоотвержените действия на техния командир.

 

След изпълнението на бойната задача, отлитайки, вертолетът ударил с витлото си предната мачта на фрегатата "Дръзки" и отрязал от нея около 20 сантиметра. Машината се отправила към брега, но загубила устойчивост.

 

Командирът преценил, че няма да успеят да стигнат до базата и се е опитал да се върне, за да приводни вертолета по близо до бойния кораб, за да спаси екипажа.

 

Освен това, когато "Пантер" ударил мачтата, той успял да изведе вертолета от критичното състояние, за да не падне върху фрегатата. Така спасил живота и на нейния екипаж от близо 130 души.

 

Заради тези действия Георги Анастасов бе повишен посмъртно в чин "майор", а неговите колеги решиха да му издигнат паметник.

 

Военното министерство все още не се е ангажирало с реализация на идеята. Армейските моряци очакват обаче да я подкрепи.

 

Казусът има и чисто административна страна, тъй като за издигане на паметник е необходимо съгласуване и разрешение и от други институции.

Dnes.bg

Коментари ( 0 )